Vojska Srbije ojačana kineskim dronovima

14
Foto: Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije/Facebook

Ratno vazduhoplovstvo Srbije odnedavno je ojačano nabavkom šest bespilotnih letjelica, odnosno daljinsko pilotiranih vazduhoplova “CH-92A” i laserski vođenim avio-bombama iz Kine, saopšteno je danas iz Ministarstva odbrane Srbije.

U saopštenju je istaknuto da je nabavkom novih letjelica Vojska Srbije postala prvi korisnik takvih vazduhoplova u regionu i značajno unaprijedila sposobnosti izviđanja i dejstava iz vazduha.

Ove bespilotne letjelice mogu da se koriste za zadatke poput izviđanja iz vazdušnog prostora, preciznog određivanja koordinata uočenih ciljeva na zemlji, njihovog automatskog praćenja i napada ciljeva na zemlji laserski vođenim avio-bombama.

– Mogu se koristiti i za obaveštajne priprema bojišta, korekciju artiljerijske vatre, procenu efekata dejstva, laserskog obeležavanja cilja radi dejstva druge laserski vođene municije – bombi i raketa – navedeno je u saopštenju.

Ратно ваздухопловство и противваздухопловна одбрана #VojskaSrbije однедавно је ојачано набавком шест беспилотних…

Posted by Министарство одбране и Војска Србије on Wednesday, August 5, 2020

Iz Ministarstva su ukazali da se laserski vođenim avio-bombama može dejstvovati po lako oklopljenim vozilima i utvrđenim objektima.

U saopštenju je istaknuto da je za Vojsku Srbije podjednako značajna i saradnja sa kineskim stručnjacima u domenu razvoja i proizvodnje domaće taktičke naoružane bespilotne letjelice srednjeg doleta “pegaz”, kao i transfer tehnologija koje bi stručnjacima Vojnotehničkog instituta omogućile samostalno projektovanje i razvoj bespilotnih letjelica slične klase.