Vranješ: Bećirovićeva manifestacija šovinizma i srbofobije

12
Foto: presscentar.uns.org.rs

Insistiranje bošnjačkog člana Predsjedništva Denisa Bećirovića da budem isključen iz protokola njegove posjete jer mu ne odgovara moja nacionalnost je jedna manifestacija šovinizma i srbofobije, rekao je ambasador BiH u Hrvatskoj Aleksandar Vranješ.

– Vidjeli smo ogromno odstupanje od redovnog protokola kad bilo koji šef države, bilo gdje putuje u neku bilateralnu posjetu, naravno da se podrazumijeva da je dio protokola ambasador koji je tamo akreditovan i koji predstavlja tu zemlju – rekao je Vranješ gostujući u Jutarnjem programu RTRS-a.

Istakao je da to važi za sve osim za BiH ili za pojedince u BiH.

– Mi smo vidjeli demonstraciju kako odprilike Bećirović, a možemo reći i političko Sarajevo doživljavaju u praksi kako bi izgledala njihova „građanska država“, ustvari kako bi izgledalo kada bi oni uredili BiH po svojim mjerilima – istakao je on.

Dakle, kaže Vranješ, u takvim situacijama nema mjesta ni za Srbe ni za Hrvate.

– Sve ovo se može primijeniti i na širu sliku bošnjačke utopijske vizije BiH u kojoj Srbi i Hrvati mogu biti samo kmetovi i sluge, onako kako se to zamišlja kroz iskrivljenu istoriju na kojoj je doktorirao Bećirović – rekao je Vranješ.

Poručio je da Bećirović nije mogao da „proguta“ činjenicu da Vranješ dolazi iz reda srpskog naroda i da bi trebao da prisustvuje posjeti Zagrebu jer je ambasador BiH u Hrvatskoj.