Vranješ: Posjeta Dodika Zagrebu bila na najvišem nivou

80
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Radna posjeta srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika Zagrebu, bila je na najvišem nivou rekao je Aleksandar Vranješ ambasador BiH u Zagrebu gostujući u Srpskoj danas.

– Prvi put nakon dugo vremena otvorene su veoma važne teme, važne teme i za srpski narod i za Republiku Srpsku, kao i za BiH – rekao je Vranješ.

Istakao je da su se teme kretale od političkih pa do infrastrukturnih.

– Poruke koje je zvanični Zagreb sa oba nivoa poslao je da će u narednom periodu mnogo aktivnije da se odnose sa problemima sa kojima se hrvatski narod susreće u BiH – naveo je Vranješ.

Smatra da je to dobro za Republiku Srpsku jer se kako je naveo, kontinuirano negiraju ustavna prava dva konstitutivna naroda u BiH.

– Ako BiH treba da funkcioniše kao država koja je sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda, onda je važno da upravo ta konstitutivnost bude zadovoljena – smatra Vranješ.

Navodi da je aktivnije uključivanje Hrvatske u ta pitanja izuzetno važno.

– Poruke koje smo čuli iz Sarajeva, poput izjave Šefika Džaferovića, bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, da će Hrvatska snositi posljedice, zatim izjave Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA, da je Dodik neformalno došao u posjetu Zagrebu, govore da bošnjačka strana, odnosno zvanično Sarajevo smatra da oni jedino imaju pravo i legitimitet da oni jedini imaju pravo da razgovaraju o ovim temama i da su svi ostali manje legitimni da razgovaraju o ovim temama – rekao je Vranješ.

Navodi da upravo to govori da su pojedine političke struje iz Sarajeva spremne da mnogo aktivnije rade na majorizaciji druga dva konstitutivna naroda.

– Važno je da je Dodik za zvanični Zagreb i za predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića potpuno legitiman i važan sagovornik – naglasio je Vranješ.

Podsjetio je da je komunkacija sa Hrvatskom bila poprilično otežana, te da nakon posjete Dodika može da se očekuje normalizacija u pravcu olakšavanja komunikacija.

O Trgovskoj gori

Kada je riječ o odlaganju nuklearnog otpada na Trgovskoj gori amasador BiH u Zagrebu smatra da je važno da se konačno čuje zvanični stav Hrvatske, da bi se na osnovu toga mogao napraviti plan budućeg djelovanja.

– Na to pitanje se, najviše se kretalo u medijskoj sferi, a mislim da je važno da se na tom bilateralnom nivou konačno ta tema počne da se razgovara na zvaničnim kanalima i ovo što će biti moj plan jeste da se pokrene ta bilateralna posjeta da dva ministra sjednu i da vidimo koliko mogu da se približe stavovi – naveo je Vranješ.