Vranješ: Velika koincidencija da opozicija ima isti narativ kao zapadne ambasade

31
Foto: presscentar.uns.org.rs

Većina zapadnih ambasada uoči izbora očekivala je ubjedljivu pobjedu Milorada Dodika, izjavio je ambasador BiH u Hrvatskoj Aleksandar Vranješ, gostujući u Jutarnjem programu RTRS-a.

Govoreći o intervjuu koji je juče dao za Srnu Vranješ je istakao da se on zasniva na razgovorima sa predstavnicima diplomatskog kora.

– Ono što je njima bilo, čini mi se, logično jeste nekakav scenario koji bi ličio na situaciju u Crnoj Gori, odnosno da će najjači lider pobijediti, ali da to neće biti ubjedljiva nego tijesna pobjeda, i pašće u drugi plan – rekao je Vranješ.

Vranješ je napomenuo da se mjesecima ranije u diplomatskom koru moglo čuti da „Milorad Dodik, Dragan Čović i Bakir Izetbegović treba da odu u političku penziju“.

– Kada je došlo do izbornog dana vidjelo se da su Dodik, Željka Cvijanović i SNSD ostvarili ubjedljivu pobjedu. Dolazi do neformalnog sastanka, meni predstavnici država koji su bili prisutni prepričavaju da je rečeno da je dobro što je Izetbegović izgubio, što je Čović pao u drugi plan, ali da nije dobro što su Dodik i SNSD ostvarili ubjedljivu pobjedu – naveo je Vranješ.

Vranješ je upozorio da je „velika koincidencija da nam takvi signali stižu iz zapadnih i evropskih ambasada, a sličan narativ prezentuje i opozicija“.

– Dovodi se u pitanje rezultat, pobjeda, integritet i legalnost izbora. Ne možemo steći utisak da je to sve sasvim slučajno. Naprotiv, rekao bih da je to sinhronizovani proces. Kako misle da prave destabilizaciju u Srpskoj, a onda da očekuju da predstavnici Srpske budu konstruktivni na temama koje su za njih važne? Hipotetički, pokušaj destabilizacije Republike Srpske bi se prelio i na BiH – naglasio je Vranješ.

Vranješ je postavio pitanje, kako će se naći sredstva ako CIK BiH odluči da ponovi izbore.

– Hipotetički govoreći, ako se ponove izbori imali bismo dvije grupe glasača. Jedna će da glasa kako je već glasala, i vidjeli smo rezultate tog glasanja. Druga grupa izaći na izbore iz inata. Napraviće još veću pobjedu Dodiku – ocijenio je Vranješ.