Vučević: Nećemo zaboraviti ko se u teškim momentima pokazao kao prijatelj

6
Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Predsjednik Vlade Srbije Miloš Vučević rekao je danas da će Srbija poslije donošenja rezolucije o Srebrenici nastaviti svoj evropski put, da se razvija i raste, ali da nikada neće zaboraviti ko se u teškim momentima pokazao kao prijatelj, a ko kao partner.

On je tako na konferenciji za medije odgovorio na pitanje da prokomentariše usvajanje rezolucije o Srebrenici i dodao da postoji gorak osjećaj zbog svega što se dogodilo.

– Nosimo pomiješana osjećanja, imamo jedan gorak ukus ili osjećaj zbog onoga što se uradilo. Tehnički, administrativno se usvojila rezolucija, kada gledate pitanje legitimiteta ta rezolucija apolutno nema ni politički ni pravni legitmitet – poručio je Vučević.

On je napomenuo da srpski zvaničnici ne pričaju to samo na domaćem terenu, navodeći kao primjer da je on to u petak rekao i u Trstu na konferenciji za medije, pred potpredsjednikom italijanske Vlade i ministrom spoljnih poslova Antoniom Tanjanijem

– Ni u jednom parlamentu ta rezolucija sa ovom većinom ne bi bila usvojena, jer nema većine, to je manjina, 84 države naspram 107 država. To je vrlo jasno, čak i u odnosu na one koji su bili u sali Generalne skupštine Ujedinjenih Nacija, nemate većinu od broja prisutnih. To je samo na volšeban, birokratski način moglo da se prikaže da je usvojena, ali politički gledano, prije svega po pitanju legaliteta, to apsolutno nema osnova – istakao je Vučević.

Poručio je da se moraju na pravo mjesto postaviti svi one koji su promovisali i sponzorisali tu rezoluciju i koji su se odnosili prema Srbima tako da prikazuju da su genocidan narod i država koja ga je počinila.

Sa druge strane, dodaje da je Srbija u političkoj i moralnoj obavezi da pokaže posebno uvažavanje, pažnju i brigu prema onima koji su bili protiv i uzdržani.

– Veliko hvala Mađarskoj, to je velika stvar koju je uradila Vlada Viktora Orbana i naša mađarska braća, oni su i članica Evropske unije i NATO alijanse, a glasali su protiv. Hvala Slovačkoj, Grcima, Kipranima, a posebno svim zemljama iz Afrike, Azile, Latinske i Južne Amerike, i to se ne smije zaboraviti. Mi moramo da nastavimo dalje sa životom, da razvijamo Srbiju, da nam rastu plate i penzije, da rješavamo potrebe građana – rekao je on.

Poručio je da je zadatak Vlade Srbije i svih lokalnih samouprava da čovjek bude u fokusu, da postoji pažnja prema građaninu, razumijevanje njihovih očekivanja, pitanja, izazova i problema.

– Nastavljamo evropski put, a koliko će to da ide ili neće ne zavisi samo od nas. Da drugačijim očima gledamo od četvrtka neke stvari, apsolutno ih gledamo, iako ste čuli i čućete od onih koji su glasali za rezoluciju – „ništa strašno se nije desilo“. Pa kad se nije ništa strašno desilo, što ste glasali za rezoluciju, u čemu je smisao. I dalje nema odgovora na to pitanje, koje je i predsjednik Vučić postavio, „zašto ta rezolucija i koji je njen smisao“. Ako nema kolektivne odgovornosti, što ste forsirali tu rezoluciju, a ako kažete da je pitanje individualne odgovornosti, to je onda pravni nonsens jer se ona utvrđuje u sudskim postupcima i sudskim presudama. Ne treba vam rezolucija za to – objasnio je Vučević.

On je upitao da li danas ljudi žive bolje u BiH, da li su danas bliži Bošnjaci Srbiji, Hrvatskoj i BiH i da li li je bolja atmosfera u regionu, rekavši je da nije i da su se zakomplikovali odnosi.

– Da smo se time udaljili od nekog puta na kom bismo trebali da se krećemo. Umjesto da pričamo o auto-putu Beograd-Sarajevo, mi ćemo sada da merimo ko je imao više žtrava, ko je više propatio i ko je kriv ili manje kriv. Dugo decenija pa i vijekovima je to bila jeretička misao, da Balkan pripada balkanskim narodima. Kada bi balkanski narodi odlučivali o sebi, vjerujte, sve bi bilo bolje, ali uvijek imate neke savjetnike koji dolaze spolja i onda unose „zlu krv“ među balkanskim narodima – rekao je Vučević.

Kada bi mogli sami da pričamo bez posrednika, Vučević je uvjeren da bi i Srbi, Bošnjaci i Hrvati, Makedonci i Albanci lakše postigli dogovor i sporazum.

– Navodno svi ti posrednici dolaze sa dobrim namjerama i dobrim iskustvom, primjerima dobre prakse, a onda nam se dešava ono što nam se dešavalo vijekovima unazad – sukobi, razilaženja, mimoilaženja, nerazumijevanja i produbljivanja različitih stavova. Nadam se da će mir i stabilnost nastati i ostati prioritet za sve države i narode na prostoru onoga što oni zovu zapadnog Balkana, ja bih rekao Evropskog Balkana, a bojim se da stvari u BiH mogu da se prije svega politički zakomplikuju – dodao je Vučević.

Ponovio je da Srbi treba da znaju ko im je partner, a ko im je prijatelj.

– Sa partnerima sarađujemo, a prijatelje posebno uvažavamo i na drugačiji, svečaniji način dočekujemo i radimo. I bićemo spremni da mi njima budemo prijatelji, kada se eventualno njima desi neka stvar, a očekuju pomoć prijateljske države. To ne smije da se zaboravi, to su prijatelji i braća – naglasio je Vučević.