Vučić i Dodik posjetili Narodni muzej

12
Foto: Tanjug/Rade Prelić

Predsjednici Republike Srpske i Srbije Milorad Dodik i Aleksandar Vučić danas su na kraju Svesrpskog sabora posjetili Narodni muzej u Beogradu, te je tom prilikom istaknuto da Srbija sada radi na tome zaručni prsten kneginje Milice kupi i vrati u Srbiju.

Vučić je tokom obilaska rekao da je muzej blago Srbije, da tu ima nevjerovatnih primjeraka i eksponata, te da se radi na tome da se vrati u zemlju sve što se nađe na aukcijama.

– Postoji mogućnost da smo pronašli zaručni prosten kneginje Milice i pokušaćemo da ga kupimo, to će biti narednih dana, da ne kažem gde, ali pokušaćemo kao država da to kupimo i vratimo u zemlju – rekao je Vučić.

Foto: SRNA/Borislav Zdrinja

Posjeta muzeju uslijedila je nakon centralnog obilježavanja manifestacije na Trgu Republike u okviru koga je održan kulturno-umjetnički program i na kome su Vučić i Dodik govorili okupljenim građanima.

Sa njima su bili i ministri kulture Srbije i Srpske Nikola Selaković i Željka Stojičić.

Foto: SRNA/Borislav Zdrinja

Tokom posjete muzeju zvaničnici su vidjeli slike poznatih srpskih slikara na kojima su srpski carevi i kraljevi, krunisanje cara Dušana, zatim freske kojima je ktitor bio Stefan Nemanja, kao i rodoslove i geneologiju srpskih kraljeva, arheološke ostatke srednjovjekovnih gradova Srbije.

Prilikom obilaska djela sprskih slikara, kao i portreta srpskog prosvetitelja Dositeja Obradovića, Vučić je podsjetio Dodika da je Denis Bećirović govorio i za Dositeja Obradovića da je „nosilac velikosrpske politike“.

Zvaničnike je kroz muzej provela kustos koja je iz Bijeljine.