Vučić: Reakcija Beograda biće veoma snažna i oštra

17
Foto: buducnostsrbijeav/Instagram

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će reakcija Srbije biti veoma snažna i oštra po pitanju nepoštovanja međunarodno-pravnih ugovora potpisanih pod okriljem EU.

Govoreći o izjavi premijera samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija da zajednica srpskih opština (ZSO) neće biti formirana, Vučić je ocijenio da međunarodni zvaničnici ćute na tu izjavu.

Vučić je nakon sastanka sa rukovodstvom Republike Srpske i predstavnicima parlamentarnih stranaka, rekao na konferenciji za novinare da je upoznao goste iz Srpske o situaciji na Kosovu i Metohiji i činjenici da je izgleda dozvoljeno bilo šta reći protiv Srbije i srpskog naroda i da to ne nailazi na bilo kakvu reakciju onih koji bi morali da reaguju.

– Svi ćute, čak i kad im se najviši predstavnici privremenih institucija u Prištini, poput Kurtija i ostalih rugaju u lice, govoreći da neće da formiraju ZSO i ono šta su potpisali – rekao je Vučić.

Napominjući da će se večers i sutra sastati sa američkim i evorpskim zvaničnicima Metjuom Palmerom i Miroslavom Lajčakom, Vučić je rekao da Srbija pokazuje želju za kompromisom, ali da je satjerana uza zid.

– U redu je da budete popustljivi i pokazujete želju za kompromisom, ali kada vas neko satera uza zid, bez ozbira na želju da dođete do kompromisnog rešenje, vidite da to neko ne želi. Morate da pokažete oštrinu i snagu i kažete da to tako više ne može i tako više ne ide – rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Govoreći o ucjenama Kurtija i načinu na koji Beograd treba sa njim da razgovara, Vučić je rekao da će ga tretirati kao svakog predstavnika privremenih institucija.

– Ako mu se ne sviđa, može da pokuša nešto da uradi. Ne bih mu savetovao – rekao je Vučić.

Vučić rekao je da se svi razgovori koji se vode i sve što se traži od Srbije na kraju svodi na to da Srbija prizna Kosovo.

– Ljudi u Srbiji moraju da znaju da sve najveće sile sveta traže da Srbija prizna Kosovo. Mi gledamo da izvučemo iz sporazuma najbolje što možemo, ali svi od nas traže direktno priznanje – istakao je Vučić.