Vučić: Rezolucija o Srebrenici je politički akt

5
Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je rezolucija o Srebrenici politički akt i poručio da, kakva god odluka da bude donesena u Njujorku, ona neće ukinuti Republiku Srpsku niti će uništiti Srbiju, iako bi to predlagači voljeli.

– Čak ni kada usvoje rezoluciju, neću da odustanem od borbe za nacionalne interese i protiv rezolucije zbog toga što ne znaju da mi odgovore zašto to rade i šta je smisao? Pošto to nije pijetet prema žrtvama, šta je smisao i cilj? Da li je to ono što je rekao (ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedin) Konaković revizija tužbe protiv Srbije? Ili je osim toga i naplata ratne štete – upitao je Vučić.

On nije želio da licitira brojem zemalja koje će glasati za prijedlog rezolucije, ističući da su snažni pritisci velikih i moćnih zapadnih sila na pojedine male zemlje i da će za sedam dana, kada je planirano glasanje, rezultat za Srbiju biti nepovoljniji nego što je danas.

Vučić je istakao da namjera rezolucije o Srebrenici nije odavanje počasti žrtvama, već da je riječ o „političkoj deklaraciji i odluci da se stavi žig na čelo jednog naroda“.

On je rekao novinarima u Kotoru da je ideja da se u parlamentu Crne Gore usvoji rezolucija o Jasenovcu dobra i da će Srbija da je podrži.

Povodom zabrane ulaska Njegove svetosti patrijarhu srpskom Porfiriju na područje Kosova i Metohije, Vučić je rekao da je to pokazatelj kako se na Kosmetu poštuju ljudska prava.

On je najavio da će sutra primiti patrijarha Porfirija i učesnike Svetog arhijerejskog sabora.

Komentarišući najavu Prištine da će dostaviti svoj nacrt Zajednice srpskih opština do kraja maja, Vučić je naveo da je riječ o triku Aljbina Kurtija i Engleza koji ih snažno podržavaju.