Vučić: Srbija i Srpska će u nedjelju zajednički obilježiti proboj Jasenovca

8
Foto: Budućnost Srbije - Aleksandar Vučić/Facebook

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da je srpski narod jedinstveniji nego ikad i da nikada nije bio ujedinjeniji u želji da zajedniči obilježava istorijske događaje, te najavio da će u nedjelju, 26. aprila, Srbija i Republika Srpska zajedno, ali sa različitih lokacija – iz Donje Gradine i Sremske Mitrovice, obilježiti 75 godina od proboja logoraša iz Jasenovca.

– Mi ćemo u nedjelju imati manifestaciju bez prisustva ljudi, (srpski član Predsjedništva BiH) Milorad Dodik u Donjoj Gradini, a ja u Sremskoj Mitrovici – na velikom stratištu o kome gotovo nismo govorili, a gdje je prema procjenama ubijeno do 7.500 Srba. Dakle, to ćemo nekako, zbog situacije u vezi sa virusom korona, da ukomponujemo da se vidi da smo to organizovali sa zajedničkim porukama odavde iz Srbije Republici Srpskoj, a iz Srpske ka Srbiji – rekao je Vučić.

On je poručio da nikada neće biti zaboravljene žrtve Jasenovca, tog najstrašnijeg nacističkog režima koji je počinio zločine u Drugom svjetskom ratu i strašno stradanja srpskog, jevrejskog naroda i Roma.

– Uvijek ćemo imati dovoljno vremena i dovoljno ćemo sebe umjeti da obavežemo da se tako teški i strašni zločini nikada ne zaborave – rekao je Vučić u Beogradu.

On je ponovio da je srpski narod jedinstven u namjeri da zajednički planira svoju budućnost.

– Kada o tome govorim, govorim i o Kosmetu i o tome što mi zajedno radimo sa Republikom Srpskom, poštujući BiH – rekao je predsjednik Srbije.

On je dodao da srpski narod, ne samo da opstaje, nego dolazi do potpune nacionalne konsolidacije i da toga ne treba da se stidimo.

– Ta naša nacionalna konsolidacija znači snažniju ekonomiju, snažniju državu, ali i da dobro znamo gdje živi naš narod i da mu se uvijek nađemo u muci i da smo spremni i sposobni da mu pomognemo. Mi ne pričamo više priče o zatvaranju granica na Drini kao što smo ranije zbog političkih svađa imali. Uspijevamo tako da naš narod objedinimo i takvu politiku ne ugrožavajući drugog nastavićemo da vodimo – poručio je Vučić.