Vučić: Srbija neće zaboraviti nijedan logor, ni grobnicu, ni zločin

8
Foto: Budućnost Srbije - Aleksandar Vučić/Facebook

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da Srbija neće zaboraviti nijedan logor, niti jednu grobnicu i nijedan zločin, kao ni imena onih koji su sprovodili istrebljenje srpskog naroda, naglasivši da nema na to pravo.

Vučić je prethodno položio vijenac u Spomen-parku Sremska Mitrovica i tako se simbolično pridružio rukovodstvu Republike Srpske koje je u Donjoj Gradini obilježilo Dan sjećanja na žrtve koncentracionog logora Jasenovac i njegovog najvećeg stratišta Donja Gradina.

On je poručio da zajedničkim obilježavanjem Srbi s obje strane Drine iskazuju jedinstvo nakon više decenija, ako ne i vijekova, pokazujući smjer kojim srpski narod ide ka budućnosti.

– Danas i sa jedne i sa druge strane Drine, uz poštovanje BiH, zajedno se sjećamo Jasenovca, ali i drugih srpskih stratišta u NDH – rekao je Vučić, te poručio da je od posebnog značaja da Srbi svoju budućnost grade ne zaboravljajući ono što im se desilo u prošlosti.

On je naglasio da su Srbija i srpski narod krenuli naprijed kada su se prestali stidjeti svojih žrtva i teške prošlosti.

Vučić je naglasio da će Srbija pričati o stratištima i o genocidu koji je nad njenim narodom počinjen, te biti ponosna i svjesna svoje istorije i svog i svog naroda u Republici Srpskoj, Crnoj Gori i u ostalim zemljama u okruženju.

On je podsjetio tokom ofanzive ustaških snaga u koordinaciji sa Nijemcima 1942. godine izvršena akcija hapšenja stanovnika po Fruškoj Gori i Sremu.

– Oni su potom maltretirani i odvedeni na srpsko pravoslavno groblje gde su streljani, od noći 30. na 31. avgust, do 11. septembra. Ta zverska ubistva zabeležena su filmskom kamerom. U toj, prvoj noći, među 130 ubijenih bio je i slavni slikar Sava Šumanović – naveo je Vučić.

Foto: Budućnost Srbije – Aleksandar Vučić/Facebook

Na spomeniku na tri kamene ploče u Sremskoj Mitrovici urezan je tekst: “Ovde su Nemci i ustaše od 1941. do 1944. godine ubili 7.950 ljudi i žena. Ovde su izmučene ljude i žene po kiši i snegu, gole i bose, bajonetima terali da sami sebima iskopaju rake. Ovde su nad rakama ranjene krečom polivali i žive zakopavali. Ovde su mučenici u smrti čekali spas, ovde su nad rakama pred bajonetima i mitraljezima pevajući ginuli ljudi. Bili su patrioti, rodoljubi, borci, bili su ljudi. Bili su i jesu sloboda, bratstvo naroda i naše dostojanstvo”.

U Donjoj Gradini u Republici Srpskoj i u Sremskoj Mitrovici u Srbiji danas se obilježava 75 godina od proboja logoraša iz ustaškog logora Jasenovac i Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina – genocida u ovom koncentracionom logoru i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.