Vučić: U Deklaraciji uvaženi mnogi stavovi Republike Srpske, Srbija je uz Srpsku

9
Foto: Tanjug/Marko Đoković

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su u deklaraciji Sverpskog sabora uvaženi mnogi zahtjevi Republike Srpske, ali da ne sadrži „razdruživanje“, te da je Srbija uvijek uz Srpsku.

– U Deklaraciji nemamo razdruživanje i neću da ulazim u to – rekao je Vučić na zajedničkoj sjednici vlada Republike Srbije i Republike Srpske na Sverpskom saboru.

On je dodao da Srbija nikada neće ostaviti Srpsku na cjedilu, te da se problemi u BiH moraju rješavati u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

Vučić je zahvalio predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku što razumije komplikovanost pozicije Srbije.

– Smatramo da je to sabornost i naša obaveza. Postoje tačke za koje mislim da nisam bio upućen u sve, ali sam prihvatio, zato što ne možemo mi da budemo ti koji će bolje od ljudi u Srpskoj da razumeju njihove probleme, nego oni sami – rekao je Vučić.

On je dodao da ovo nije pravdanje pred bilo kim, pred onima koji su tražili da se uopšte ne donese deklaracija i naglasio da je bio veoma čvrst u tome isto kao i u nastupu u UN kada je branio srpske nacionalne interese.

Foto: Petar Aleksić/Kurir

Prema njegovim riječima, srpski nacionalni interes je ekonomija, te da Srbija i Srpska moraju da se bore za napredak u ekonomiji, jer su se za jedinstvo srpskog naroda izborile danas i da ne treba da dozvole da to bilo ko sruši.

Vučić je rekao da se Srbija nada uskoro investicionom rejtingu i da je to uspjeh i Republike Srpske i najavio da će Srbija u ponedjeljak uplatiti 10 miliona evra za auto-put Sremska Rača-Bijeljina.

– Na tome moramo da radimo zajedno, računajući i druge u regionu – BiH, Sjevernu Makedoniju, Crnu Goru, Albaniju i Prištinu u okviru CEFTE i sve naše evorpske partnere – rekao je Vučić.

Ekonomija srpski nacionalni interes

Vučić je istakao da je ekonomija srpski nacionalni interes.

Vučić je naglasio da je ekonomski napredak svakog čopjka iz Republike Srpske i Srbije od vitalnog interesa.

Bez ekonomije nema očuvanja ni pisma ni jezika, ulaganja u udžbenike i ustanove kulture, rekao je Vučić.

Prema njegovim riječima, zato ta ekonomija mora da znači privlačenje novih investitora i ubrzani razvoj Srbije i Republike Srpske.