Vučić: Vlast će se birati na izborima

5
Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je večeras da neće biti prelazne vlade, već da će se vlast birati na izborima, kao i da napadi na Srpsku pravoslavnu crkvu ne smiju da se dešavaju.

– Ne smije da se ruši jedan od stubova srpstva, a to je Srpska pravoslavna crkva. Tome moramo da se suprostavimo – rekao je Vučić u obraćanju na skupu „Srbija nade“ u Beogradu.

On je istakao da predstoji težak period kada je riječ o Kosovu i Metohiji.

– Mi nemamo kuda, pritisli su nas, čuvaćemo mir, borićemo se za mir, ali prvi napad na Srbe na sjeveru Kosova i Metohije – Srbija neće sedeti skrštenih ruku – istakao je Vučić i dodao da neće dozvoliti da Srbi budu protjerani iz južne srpske pokrajine.

On je naglasio da će Srbija uvijek biti uz svoj narod, ali je napomenuo da će se truditi da očuva i svoja savezništva na Istoku.

– Mi sami donosimo odluke kome ćemo da uvodimo sankcije – rekao je Vučić.

On je pozvao političare koji ne misle kao on da razgovaraju u okviru institucija, navodeći da nisu auto-putevi mjesta gdje se problemi rješavaju.

Vučićevo posljednje obraćanje kao predsjednika SNS-a

Vučić je rekao da je ovo njegovo posljednje obraćanje kao predsjednika Srpske napredne stranke i da već sutra neće biti na ovoj funkciji nego će biti predsjednik svih građana Srbije.

– Već za Vidovdan krećemo u formiranje pokreta „Za narod i državu“ da bismo imali bazu da sačuvamo zemlju u naredne dve do tri godine – rekao je Vučić.

Istakao je da večerašnji skup nije ni protiv koga, te zahvalio svima koju su došli na ovo veliko narodno okupljanje jer je cilj bio ljubav prema Srbiji.

Minutom ćutanja odata je pošta svim poginulim u dva masovna ubistva koja su se dogodila u Srbiji, u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ na Vračaru i u selima na području Mladenovca i Smedereva.

Dačić pozvao Srbe na ujedinjenje

Na skupu se obratio i ministar inostranih poslova Ivica Dačić koji je pozvao Srbe na ujedinjenje i podsjetio da samo sloga Srbina spasava.

– Ne damo Kosovo i Metohiju i Srbiju. Ne damo da nam narod ubijaju – istakao je Dačić i poručio da je Kosovo Srbija.

Okupljenima su se obratili i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto, glumac Lazar Ristovski, teniser Janko Tipsarević, predsjednik Demokratske narodne partije iz Crne Gore Milan Knežević.

Ispred Doma Skupštine Srbije u Beogradu održan je veliki skup „Srbija nade“, koji je sazvao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Skupu su, između ostalih, prisustvovali srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i predsjedik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

Na skupu se okupio veliki broj ljudi, koji su tokom dana, bez ikakvih incidenata, pristigli iz svih dijelova Srbije, uključujući i sa Kosovo i Metohije, ali i iz Republike Srpske.