Vučić: Crna Gora će u Srbiji uvijek imati iskrenog prijatelja

20
Foto: Tanjug

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je predsjedniku Crne Gore Jakovu Milatoviću zvanično stupanje na ovu dužnost, te izrazio uvjerenje će zajedno raditi na jačanju partnerstva i dobrih odnosa Srbije i Crne Gore.

– Srbija je, kao i uvek do sada, posvećena jačanju političkog dijaloga i sveobuhvatne saradnje sa Crnom Gorom na dobrobit svih naših građana i celog regiona – naveo je Vučić, koji je prisustvovao polaganju predsjedničke zakletve Milatovića u parlamentu Crne Gore u Podgorici.

Vučić je na „Instagramu“ napisao da je Milatoviću poželi da sa mnogo truda i energije, za koju zna da će mu biti potrebna, obavlja ovu časnu i odgovornu dužnost.

Crna Gora će u Srbiji uvijek imati iskrenog prijatelja

Vučić je izjavio da Crnoj Gori želi sve najbolje u budućnosti, kao i građanima Crne Gore, naglašavajući da će u Srbiji uvijek imati iskrenog prijatelja i dobrog partnera.

Vučić je rekao da je dolaskom na inauguraciju novog predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića u Podgorici želio da iskaže poštovanje prema Crnoj Gori.

On je naveo da je poruka današnjeg skupa u Podgorici, kojem su prisustvovali i drugi zvaničnici iz regiona, da moraju razgovarati i graditi odnose.

– Mislim da je važno da razumijemo potrebe i razlike među nama. Ne moramo u svemu da smo saglasni. Ja se nadam unapređenju odnosa svih nas u regionu – naveo je Vučić.

On je rekao da će Milatović posjetiti Srbiju, te da pretpostavlja da će prvo ići u Brisel.

Vučić je naveo da Milatović u svom inauguralnom govoru nije pomenuo „Otvoreni Balkan“, ali je rekao da je otvoren za druge inicijative.

– Uvijek ima prostora za saradnju i važno je da ima prostora za saradnju – izjavio je Vučić novinarima.

On je rekao da je jasno da Crna Gora ostaje strateški opredijeljena svojoj politici članstva u NATO-u.

„Mi svoj vojni položaj doživljavamo drugačije, želimo da sačuvamo vojnu neutralnost i da sami brinemo o svom nebu i zemlji. Takođe, nešto su nam drugačije nijansirane poruke o događajima u svijetu, ali to ne mijenja naš izrazito prijateljski stav prema Crnoj Gori. To je izbor građana Crne Gore“, rekao je Vučić.

On je potvrdio da je razgovarao i sa predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem i dodao da uvijek razgovaraju racionalno.

– Važno je da imamo i da gradimo bolje odnose sa Hrvatskom. Što oni gore o meni pišu, to mene narod više u Srbiji voli. Ta mržnja koju sipaju svakodnevno protiv mene je nešto što meni ide u korist – naveo je Vučić.

Milatović je zakletvu položio na inauguraciji pred poslanicima i brojnim gostima, među kojima su bili i srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, članovi Predsjedništva Željko Komšić i Denis Bećirović, predsjednici Srbije Aleksandar Vučić i Hrvatske Zoran Milanović.

U Skupštini Crne Gore bili su i specijalni izaslanici SAD i Velike Britanije za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar i Stjuart Pič.

Inauguraciji su prisustvovlai i predstavnici izvršne i sudske vlasti i diplomatskog kora u Crnoj Gori, kao i nekadašnji predsjednici države, Vlade i crnogorske Skupštine.

Milatović je na mjestu predsjednika zamijenio Mila Đukanovića, koji je na toj funkciji bio od 2018. godine.