Vulin: Ispravan potez rukovodstva Republike Srpske o peticiji

26
Foto: SRNA

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin smatra potpuno ispravnim potez rukovodstva Republike Srpske o potpisivanju peticije kojom se izražava stav o neprihvatanju zakona koji je nametnuo visoki predstavnik Valentin Incko, i o tome da u Srebrebnici nije bilo genocida, uz uvažavanje svih žrtava.

Vulin je istakao da čvrsto vjeruje u to da će rukovodstvo Srpske imati mudrosti da nađe pravo rješenje, te dodao da je sada potrebnije jedinstvo srpskog naroda, više nego ikada.

– Smatram da je potez rukovodstva Republike Srpske potpuno ispravan – hajde da vidimo ko u Republici Srpskoj misli da u Srebrenici nije bilo genocida, da to potpišemo – rekao je Vulin za Televiziju „Pink“.

On je zapitao šta će biti ako milion Srba potpiše tu peticiju i hoće li svih milion u zatvor i to onaj koji se zove BiH?

Vulin je istakao da je Incko namjerno ostavio „zlu krv“ i da je namjerno uradio posljednju stvar koja je najteža, odnosno dao je mogućnost da svi Srbi koji misle svojom glavom, pa i svi ljudi koji misle svojom glavom, treba da idu u zatvor zbog toga.

– Da li se to odnosi samo na Srbe u BiH ili na sve koji misle da u Srebrenici nije bio genocid? Baš me zanima kako ćete sprovoditi tu odluku – dodao je Vulin.

On je napomenuo da u Bratunac, gdje su stradali Srbi, nikad niko od predstavnika međunarodne zajednice nije došao da se pokloni srpskim žrtvama, a u Srebrenici prave pokajanje biblijskih razmjera.

Vulin je naveo da se stigmatizacija koja se uvodi ovakvim Inckovim potezom pogađa i Bošnjake i Hrvate, ne samo Srbe.

– Ako vi imate milion građana Republike Srpske veoma ljutih i povređenih, odnosno BiH, zar mislite da se to neće preneti na ostale državljane BiH, Bošnjake u Hrvate? – naveo je on.

On je ponovo upitao šta bi međunarodna zajednica rekla kada bi Srbija donijela zakon u kojem se kaže da će svako ko pomene Autonomnu pokrajinu Kosovo i Metohiju kao državu Kosovo ići u zatvor tri godine?

Vulin je naveo i da je veoma zanimljiv datum kada je donijeta ta odluka, odnosno 23. jul, na dan kada je 1914. godine Austrougarska uputila Kraljevini Srbiji ultimatum.

– Evo, neka bude slučajno. Ali kako je slučajno da je Slobodan Milošević izručen (Hagu) na Vidovdan 28. juna? Ovo (Inckova odluka) nam stigne baš na dan kad je bio ultimatum (Austrougarske). Ne znam. Možda je sve slučajno, ali ne bude baš – rekao je Vulin.

Odlazeći visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, koji je nedavno dao ostavku, nametnuo je dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava „negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca“.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pokrenuo je zvanično i prvi potpisao peticiju kojom se izražava stav o neprihvatanju nametanja zakona od odlazećeg visokog predstavnika u BiH Valentina Incka, ali i kojom se izražava nedvosmislen stav da se, bez obzira na uvažavanje svih žrtava, u Srebrenici nije dogodio genocid.