Vulin: Prestati sa pominjanjem Republike Srpske kao negativnog primjera

7
Foto: mod.gov.rs

Potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin istakao je da Francuska, Njemačka i Italija, ali i cijela EU, treba da prestanu da pominju Republiku Srpsku kao negativan primjer kada govore o Zajednici srpskih opština na Kosovu i Metohiji.

– Republika Srpska je formirana Dejtonskim sporazumom i kada se dogovor poštuje i BiH funkcioniše – istakao je Vulin povodom pisma Njemačke, Francuske i Italije premijeru samoproglašenog Kosova Aljbinu Kurtiju u kojem navode da ne žele nefunkcionalno Kosovo i da se ZSO ni po čemu ne može porediti sa Republikom Srpskom.

Ako je BiH nefunkcionalna, kao što to Francuska, Njemačka i Italija očigledno smatraju, ističe Vulin, onda za to krivicu snose stranci koji vladaju u BiH i oni koji u BiH pokušavaju da ukinu Republiku Srpsku.

– Takozvano Kosovo ne može da bude u Savetu Evrope zato što nije država, a ne zato što nije formirana ZSO. Takozvano Kosovo ne može da bude u Savetu Evrope zato što nije država, a ne zato što nije ispunilo svoje obaveze iz Briselskog sporazuma – naveo je Vulin.

On je ukazao da Statut ZSO predlaže izabran i potvrđen upravljački tim, koji čine Srbi iz četiri opštine sa sjevera Kosova i Metohije, a ne Šiptari ili evropski posrednik u dijalogu Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

– Tako je dogovoreno 2013. godine sa predstavnicima EU. Nije problem Kurti, problem je EU koja nije održala svoju riječ već 11 godina – naveo je Vulin u saopštenju.

U pismu Francuske, Njemačke i Italije navodi se, između ostalog, da Priština nije ispunila uslove međunarodne zajednice po pitanju članstva u Savjetu Evrope, jer nije napravila nijedan konkretan korak ka formiranju ZSO.