Vulin: Srbi se sami izborili za Srpsku, Bakir ne poštuje Ustav BiH

20
Foto: mod.gov.rs

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da je činjenica da Srbi u BiH nisu ništa dobili u Dejtonu i da su se sami izborili za Republiku Srpsku, te da su lideru SDA Bakiru Izetbegoviću „puna usta“ BiH, a ne poštuje Ustav BiH.

– Republika Srpska je prepoznata kao poseban entitet i ne možeš ti da odlučiš da li je veći ili manji ako poštuješ Ustav sopstvene zemlje – rekao je Vulin, komentarišući izjavu Izetbegovića da je Repubika Srpska Dejtonskim mirovnim sporazumom dobila previše i da nikada više od toga neće dobiti.

Vulin je za Televiziju Pink rekao da Srbima u BiH niko nije ponudio da ih „časti“ Republikom Srpskom ili nekim gradom gdje nema nijednog Srbina ili da dobiju nešto što nikada nisu imali.

Na pitanje kakve bi posljedice mogao da ima pokušaj rušenja Dejtonskog sporazuma i poništavanja Republike Srpske, Vulin je rekao da se tako nešto ne može raditi jer je to međunarodni sporazum za koji postoje garanti.

On je napomenuo da je Republika Srpska nastala kao odgovor na ponavljanje jasenovačkog genocida.

– Kada Srbi sa isksustvom Jasenovca i genocida vide ustaške oznake i ideologiju, kada slušaju kako će da odu i iznesu samo blato koje su donijeli na svojim opancima… pa šta mislite kako će reagovati? Kada ubiju srpskog svata u Sarajevu zato što je srpski svat – to je u redu i niko nije reagovao – naveo je Vulin.

Vulin je naveo da je Republika Srpska nastala kao institucionalni odgovor Srba zapadno od Drine da se organizuju da im se Jasenovac nikad više ne bi ponovio, da ih ne odvode vezane kao ovce na klanje.

On kaže da, kada se slušaju reagovanja iz Prištine, te od Izetbegovića, može se steći utisak da Srbija ima problema sa svojim okruženjem, ali da to nije tačno.

– Srbija nema problema sa svojim okruženjem. Da li smo mi pokrenuli ijednu jedinu raspravu? Mi samo reagujemo na ono što se dešava oko nas. Jesmo li mi počeli da pričamo da Vojska Srbije krši administrativnu liniju sa tzv. Kosovom, jesmo li mi možda počeli da pričamo o ustrojstvu BiH i da je FBiH dobila previše, a Republika Srpska premalo? – upitao je Vulin.

On je rekao da Srbija radi i gleda kako da sačuva ekonomiju u ova teška vremena, ocjenjujući da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić jedini nezavisni političar na Balkanu koji vodi računa o miru, a opet je neprekidno napadan.

Medved treba da se izvini Srbiji

Povodom izjave ministra hrvatskih veterana Tome Medveda da je „srpskoj politici potreban preokret“, kao i drugih izjava hrvatskih političara o tome ko u Beogradu treba da vlada, Vulin je rekao da očekuje da će potpredsjednik Vlade Hrvatske iz reda Srba Boris Milošević, kao nadređeni, pozvati ministra Medveda i reći mu da treba da se izvini Srbiji.

– Očekujem od Miloševića da pozove ministra Medveda i razgovara sa njim, on je njemu šef, i da mu kaže da ne može da se miješa u unutrašnja pitanja Srbije i ko će u Beogradu da vlada i da će mu reći da je to neprihvatljivo i da treba da se izvini Srbiji. Iz Beograda nikad niste čuli ko treba da pobijedi u Hrvatskoj – ističe Vulin.

Vulin je odbacio ocjene hrvatskih medija da su Srbi, zbog odlaska Miloševića na proslavu „Oluje“, podijeljeni i posvađani, te ocijenio da Srbima niko ne može misliti bolje nego Beograd i Srbija.

– Hrvati govore da gledaju u budućnost, a Srbija ne. Koja budućnost? U kojoj ne smijemo da kažemo da je protjerano 250.000 Srba u „Oluji“. Vučić bi mogao da ćuti, ali neće zato što je Srbin. Mi želimo miran Balkan, da svuda bude mirno, ali nije garancija mira da kažete da to što je urađeno mom narodu nema veze. Ćutali smo o Jasenovcu, evo nam „Oluje“ – rekao je Vulin.

On je pozvao Hrvatsku da kaže – šta je „Oluja“ ako nije etničko čišćenje i kako se zove to kada protjerate 250.000 svojih građana, a svi su Srbi.

– U toj grobnoj tišini se ćuti o srpskim žrtvama, a ja neću da ćutim. Niko ne treba da ćuti o svojim žrtvama. Kada drugi govore to je u redu, a kada Srbi govore, to je problem. E, pa nije. Znam koliko je hrabrosti potrebno Vučiću kada kaže da je „Oluja“ etničko čišćenje, da se u Srebrenici desio zločin, da čuva Republiku Srpsku – naveo je Vulin.