Za vaskršnje praznike poštovati mjere protiv virusa korona

12
Foto: Vijesti.me

Mitropolija crnogorsko-primorska i Eparhija budimljansko-nikšićka Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori pozvali su vjernike da vaskršnje praznike provedu poštujući preporuke Ministarstva zdravlja Crne Gore i Koordinacionog tijela za borbu protiv zaraznih bolesti.

U saopštenju se navodi da se sa Vaskrsom ove godine, “a po Božijem dopuštenju, poklapa i neviđeno iskušenje prijeteće pandemije virusa Kovid-19”, koje je zahvatilo cijeli svijet, pa i Crnu Goru.

– Broj zaraženih osoba iz dana u dan se povećava, a samim tim i mjere nadležnih državnih i zdravstvenih institucija su sve strože – u pogledu narodnog kretanja i sabiranja na jednom mjestu – ističu Mitropolija crnogorsko-primorska i Eparhija budimljansko-nikšićka.

Iz Mitropolije i Eparhije da ukazuju da ono što Crkva, kroz dvijehiljadegodišnju istoriju, kroz sva stradanja i patnje, lične i kolektivne nije zaboravila, a što i danas, pri ovom svečovječanskom stradanju svjedoči, jesu riječi istine Hristove.

– Zato vas i mi sve, očinski pozivamo, da, pored te nepokolebive vjere u Hrista kao Hljeb vječnog života, ovogodišnje čekanje vaskršnjih praznika, pored utvrđenog molitvenog i velikoposnog pravila, brinući o zdravlju duše, provedemo i u disciplini koju nalažu kompetentne zdravstvene službe za zdravlje tijela – navodi se u saopštenju.

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske i Eparhije budimljansko-nikšićke SPC podsjećaju da je su pred pravoslavnim vjernicima još tri nedjelje do Vaskrsa.

– Provedimo ih u ljubavi prema Bogu i prema bližnjima, većinom u svojim domovima, pred svojim porodičnim ikonama, sa zažegnutim tamjanom i kandilom, i sa molitvenikom i Svetim Pismom – u rukama. Pretvorimo svoj dom u hram Božiji, a svoje srce i dušu u obitalište Duha Svetoga, kroz oslobođenje od bogomržnje i bratomržnje, zavisti, zlobe i svake nečistote duhovne i tjelesne. Nije slučajno da je apostol Pavle nazvao porodicu “domaćom crkvom” – navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da će sveštenici naći načina, u dogovoru sa organima javnoga reda, da opštenarodne molitve, služe u hramovima, privremeno – bez prisustva većine naroda.

– Imena svih živih i umrlih, pa i svakoga od vas, biće na tim službama pomenuta. Na svakoj liturgiji se molimo “za život svijeta i spasenje”, “za bolesnike”, prinosimo “ovu razumnu službu za vaseljenu, za svetu, sabornu i apostolsku Crkvu, za prisutne i opravdano odsutne… za svaku zemlju i grad, za patnike, putnike, zarobljenike, sužnje, prognanike”. Prinosimo darove `radi svih i za sve – navodi se u saopštenju.

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske i Eparhije budimljansko-nikšićke, u vezi sa duhovnim potrebama vjernika, posebno vezanim za Sveto Pričešće, mole vjernike da budu u kontaktu sa nadležnim parohijskim sveštenikom, po čijim duhovnim uputstvima treba da vode duhovni život u predstojećim danima.

– Blagodareći razvoju savremene tehnike, veliki broj crkvenih službi moći ćete ovih dana pratiti kako putem interneta, tako i putem programa Radija Svetigore i Mileševe, naših eparhijskih sajtova, Televizije “Hram”, kao i putem medija drugih pomjesnih pravoslavnih crkava – navodi se u saopštenju.

Iz Mitropolije i Eparhije pozivaju vjernike da pojačaju svoje molitve u ove velikoposne dane.

– Pokažimo hrabrost, smirenje, ljubav i strpljenje koji su nas krasili u danima održavanja svenarodnih litija i koji su bili prva i najvažnija odlika naših svetih i blagočestivih predaka, od kojih smo i naslijedili ovu vjeru u besmrtnost i vječno ljudsko dostojanstvo – dodaje se u saopštenju.

Mitropolija crnogorsko-primorska i Eparhija budimljansko-nikšićka poručuju da je upravo post “onaj koji nas uči toj samožrtvenoj ljubavi, koja je lijek od svakog virusa, pa i od ovog dopuštenog od Boga ne bi li se ljudi pokajali i izliječili od opake samoživosti i vjere u smrt i ništavilo”.

– Budimo uvjereni da će svaki naš trud, sproveden sa blagoslovom i poslušnošću, pogotovo naše bogoljublje i bratoljublje, koje naši ljekari i medicinski radnici ovih dana, kao i vazda, nesebično pokazuju, Gospod stostruko umnožiti u danima koji su pred nama, daj Bože i vavijek vijeka. Bog će dati, da sve bude dobro, i da se, po ko zna koji put, Život pokaže jačim od smrti – navode Mitropolija crnogorsko-primorska i Eparhija budimljansko-nikšićka u zajedničkom saopštenju.