Zaev podnio Sobranju prijedlog sastava nove vlade

7
Foto: Zoran Zaev/Twitter

Mandatar za premijera Sjeverne Makedonije Zoran Zaev podnio je danas Sobranju prijedlog sastava i program rada nove koalicione Vlade.

Zaev je u parlament došao sa svih 19 ministara koliko će imati nova koaliciona Vlada njegovog SDSM i albanske DUI Alija Ahmetija, umjesto dosadašnjih 26.

– Program rada Vlade u potpunosti oslikava posvećenost svih političkih partija koje su dio ove kolacije za beskompromisnu borbu protiv kriminala i korupcije, temeljito pročišćavanje pravosuđa i provjeru porijekla imovine i para svih funkcionera – rekao je Zaev novinarima pred parlamentom, preij nego što je podnio predlog i program rada novog kabineta.

Mandatar i lider SDSM očekuje da će početkom naredne sedmice Sjeverna Makedonija već imati novu vladu, za koju je predložio „izvanredan sastav kadidata“, i istakao da „vjeruje da slijedi jedan četvorogodišnji neponovljiv pozitivan period za građane i zemlju“.

Prema riječima Zaeva, građani Sjeverne Makedonije će dobiti stabilnu, efikasnu i odgovornu Vladu, koja će garantovati kontinuitet u sprovođenju zajedničkih strateških prioriteta – članstva u NATO i EU, dobrih međususjedskih i etničkih odnosa i unutrašnje kohezije.

Među prioritetima buduće Vlade su i borba protiv pandemije virusa korona, nova energija i riješenost u stvaranju dinamičnijeg ekonomskog rasta, održivog razvoja, moderno obrazovanje, efikasna pravna država i snažne institucije, rekao je lider SDSM.

Foto: Zoran Zaev/Twitter

Zaev je mandat za sastav nove vlade dobio 13. avgusta, kada je počeo da teče rok od 20 dana da parlamentu dostavi prijedlog sastava i programa Vlade.

Novu vladajuću koalciju čine koalicija SDSM sa Besom „Možemo“, u kojoj je još dvadesetak manjih partija među kojima i stranke svih manjih etničkh zajednica, DUI i Demokratska partija Albanaca.

Dva najveća kolaliciona partnera u novoj Vladi, SDSM i DUI, zajedno su na vlasti od juna 2017. godine.

Na vanrednim parlamentarnim izborima 15. jula koalicija SDSM „Možemo“ osvojila je 46 mandata, a VMRO DPMNE 44 u parlamentu sa 120 mjesta.

Najveća albanska partija DUI ima 15 poslanika, koalicija Alijansa za Albance – Alternativa 12, partija „Levica“ dva, a Demokratska partija Albanaca jednog poslanika.