Zafranović: Nema važnije teme za film od stradanja u logoru kakav je bio Jasenovac

12
Foto: Nemanja Jovanović

Na svijetu ne postoji važnija tema za film od mučnog stradanja u logorima kakav je bio Jasenovac, rekao je režiser Lordan Zafranović.

– Ranije, kao mladi, nismo mnogo imali pojma o strahotama Jasenovca. Ušli smo u logor za jedan dokumentarni film i kad smo izašli, nije nam bilo dobro sedam, osam dana. Cijela ekipa nije mogla da se oporavi. Bio sam posramljen što pripadam ljudskom rodu – naglasio je Zafranović.

On smatra da danas ne postoji veća tema od stradanja nevinih žrtava u koncentracionim logorima, prenose beogradski mediji.

– Zaista je tako, nema veće teme od rađanja zla, pakla u logorima. Nema dalje. To je moja glavna tema, mučna i opasna igra – naglasio je Zafranović.

Zafranović, koji je održao masterklas „Unutrašnja struktura filma“ na 52. FEST-u, naveo je da je na filmu „Zlatni rez 42“, po scenariju „Djeca Kozare“, radio više decenija.

– Film je završen sa snimanjem, a trenutno se nalazi u montaži. Film „Zlatni rez 42“ biće završni udarac sa moje strane – rekao je Zafranović, te dodao da u filmu igra čak 175 glumaca.

On je napomenuo i da je dosta nastradao zbog svojih dokumentarnih filmova o toj temi, da je zbog toga morao da promijeni zemlju.

Zafranović je naveo da je sa kompanijom „Telekom Srbija“ dogovorio da se „Zlatni rez 42“ realizuje i kao mini-serija.

Uloge u surovoj ratnoj priči iz miljea stradanja srpskog naroda u logoru Jasenovac igraju Predrag Miki Manojlović, Anica Dobra, Leon Lučev, Mina Sovtić, Milan Marić, Pavle Mensur, Petar Benčina, Bojan Navojec, Dušanka Stojanović Glid, Rene Bitojarac, Džek Dimić – Željko Dimić, Eva Ras, Milena Vasić, Katarina Radivojević, Gorica Popović, Katarina Gojković i mnogi drugi.