Zaharova: Moskva pozdravlja napore Pekinga za pregovaračkim procesom sa Ukrajinom

4
Foto: TASS/Scanpix

Moskva konstatuje spremnost Pekinga da uspostavi pregovarački proces, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, komentarišući telefonski razgovor predsjednika Kine Si Đinpinga i ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog.

– Primjećujemo spremnost kineske strane da uloži napore za uspostavljanje pregovaračkog procesa. Vidimo široku saglasnost naših principijelnih pristupa sa odredbama odgovarajućeg dokumenta o stavu koji je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova objavilo 24. februara – istakla je Zaharova.

Istovremeno je napomenula da „problem nije nedostatak dobrih planova“.

– Kijevski režim za sada pokazuje svoje odbacivanje bilo kakvih razumnih inicijativa usmerenih na političko i diplomatsko rešenje ukrajinske krize, a eventualni pristanak na pregovore uslovljen je ultimatumima sa namjerno nerealnim zahtjevima. Ukrajinske vlasti i njihovi zapadni pokrovitelji već su demonstrirali svoju sposobnost da iscrpljuju mirovne inicijative… Na taj način, malo je vjerovatno da će bilo kakve pozive na mir na adekvatan način primiti marionete koje kontrolišu iz Vašingtona – zaključila je ona.

Kineski predsjednik Si Đinping razgovarao je telefonom sa ukrajinskim predsjednikom Vladimirom Zelenskim, objavila je kineska televizija.

Kina je 24. februara objavila dokument od 12 tačaka u kojem detaljno iznosi svoj stav o rješavanju konflikta u Ukrajini, a kao najvažnija stavka navodi se momentalni prekid neprijateljstava i prelazak na mirovne pregovore.

U dokumentu pod nazivom „Stav Kine o političkom rješavanju ukrajinske krize“ kineski spoljnopolitički resor navodi i da će Kina nastaviti da igra konstruktivnu ulogu u nastavku mirovnih pregovora.