Zaharova: Ne odlučuje samo jedna država o povlačenju KFOR-a

14

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova rekla je da ne odlučuje samo jedna država o povlačenju KFOR-a sa Kosova i Metohije, te da je to kolektivna odluka.

– Postoje određene strukture koje daju punomoći i šalju misije u regione. To se ne dešava spontano, strane to usaglašavaju – prokomentarisala je Zaharova mogućnost odlaska KFOR-a sa Kosova i Metohije koju je ranije danas pomenuo predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Prema njenim riječima, u okviru tih struktura i mehanizama se razgovara i donose odluke.

– To nije odluka jedne države, već se donosi kolektivno, u skladu sa međunarodnim pravom. U tom okviru i treba razgovarati o ovim pitanjima – izjavila je Zaharova na konferenciji za novinare u Moskvi.

Kada je riječ o izjavi ministra spoljnih poslova Hrvatske Gordana Grlića Radmana tokom nedavne posjete Prištini da Hrvatska namjerava da formira vojnu bazu na Kosmetu, Zaharova je navela da Moskvi nisu poznati takvi planovi Zagreba.

– Što se tiče stranog vojnog prisustva u Pokrajini, prema Rezoluciji 1244 Savjeta bezbjednosti UN, tu funkciju obavlja jedino KFOR – naglasila je Zaharova.

Govoreći o učestalim napadima na srpske crkve na Kosovu i Metohiji, ona je istakla da su međunarodne misije na Kosmetu „obavezne da preduzimaju mjere za osiguranje bezbjednosti vjerskih objekata i vjernika“, te da Rusija uporno poziva na to.

Zaharova je najoštrije osudila nasilje radikalnih Albanaca koje godinama traje, a čija su meta Srbi i pravoslavne svetinje, prenosi „Sputnjik“.

– To najbolje pokazuje neodrživost kosovske kvazidržavnosti i dokazuje da je ovaj region pretvoren u kriminalnu crnu rupu na karti Evrope – istakla je ona.