Zeleni vodonik za domaćinstva u Holandiji

44
Foto: Pixabay

Multinacionalna naftna i gasna kompanija „Rojal dač šel“ i holandska gasna kompanija „Gasuni“ planiraju da u narednih deset godina na sjeveru Holandije izgrade veliku fabriku za proizvodnju zelenog vodonika kako bi smanjile emisiju štetnih gasova.

Cilj projekta je da se do 2040. godine dostigne godišnja proizvodnja od 800.000 tona hidrogena, čime bi emisija ugljen-dioksida u Holandiji bila smanjena za oko sedam megatona godišnje.

Prve turbine za proizvodnju trebalo bi da budu spremne 2027. i bile bi korišćene za početak proizvodnje zelenog vodonika u velikoj fabrici u gradu Emshaven, možda i na postrojenjima na moru, gdje će se vodonik elektrolizom izdvajati iz vode, a zatim skladištiti radi pretvaranja u energiju ili za direktnu industrijsku upotrebu.

Za prenos vodonika industrijskim potrošačima u Holandiji i sjeverozapadnoj Evropi koristili bi se postojeći gasovodi kompanije „Gasuni“.

Holandija je peta zemlja EU po emisiji ugljen-dioksida po stanovniku, a samo sedam odsto energetskih potreba zadovoljava iz obnovljivih izvora energije. Novi projekat gasnih kompanija pomogao bi da Holandija do 2030. smanji emisiju ugljen-dioksida na 49 odsto nivoa iz 1990. godine.