Zelenski i Duda neće moći da govore u Jerusalimu

62
Foto: REUTERS/Jason Reed

Ukrajinski i poljski lideri Volodimir Zelenski i Andržej Duda neće moći da govore na Svjetskom forumu sjećanja na holokaust, koji će biti održan 22. i 23. januara u Jerusalimu, u Memorijalnom centru Jad Vašem – odlučio je Izrael.

Zelenski i Duda susreću sa ozbiljnim problemom, navodi list „Tajms of Izrael“.

Nakon što su proteklih godina pogoršani izraelsko-poljski odnosi zbog, kako tvrdi izraelska strana, negiranja zvanične Varšave da su Poljaci učestvovali u holokaustu, na forum u Jerusalim neće doći poljski predsjednik Andržej Duda, kome organizatori nisu omogućili da održi govor.

Isti problem ima i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova osuđuje glorifikovanje onih koje su u Ukrajini odgovorni za masovna uboistva Jevreja tokom Drugog svjetskog rata.

O tome je govorila i Rusija, ukazujući, nakon „revoluciji na Mejdanu“, na povratak simbola „banderaša“ – nacističkih kolaboracionista.

Ukrajinske vlasti tvrde da je to nepravedno, jer su mnogi ubijeni Jevreji porijeklom Ukrajnci, ali Izrael smatra da sjećanje na holokaust ne može biti unutrašnja stvar neke države i odnosa u njoj.

Zelenski će, za razliku od Dude, doći u Jerusalim, iako i on smatra da je čin onemogućavanja njegovog govora – nepravedan.

Mediji prenose da će jedan od najvažnijih gostiju na međunarodnom forumu u Jerusalimu biti ruski predsjednik Vladimir Putin.