Zelenski: Pozitivni rezultati dijaloga sa Putinom

20
Foto: UNIAN

Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da dijalog sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom već donosi pozitivne rezultate.

Zelenski je za list „Tajms of Izrael“ rekao da je dijalog sa Putinom počeo i da su njih dvojica više puta razgovarali telefonom.

– Napravili smo format za naš dijalog čiji su ishod neke osjetljive odluke. Vratili smo naše zatvorenike, naše brodove. Uspjeli smo da se usaglasimo u vezi sa formatom Normandijske četvorke, nakon tri godine bez sastanaka. Nakon toga smo izvršili najveću razmjenu zatvorenika – naglasio je Zelenski.

Zelenski je dodao da misli da Putin razumije njegov stav da je Ukrajina nezavisna i najveća zemlja u Evropi, prenio je TASS.

Govoreći o postizanju mira u Ukrajini, predsjednik te zemlje rekao je da nikada ne bi vršio funkciju predsjednika bez tog cilja, uz napomenu da bi volio da se mirovni proces u Donbasu mnogo brže odvija.

– Postoje veoma komplikovana pitanja. Vidim napredak jer je broj slučajeva razmjene vatre znatno smanjen, ali je to i dalje prisutno – dodao je Zelenski.

Putin i Zelenski prvi put su telefonom razgovarali 11. jula 2019. godine, mjesec i po nakon što je ukrajinski predsjednik preuzeo dužnost. Oni su nakon toga nekoliko puta razgovarali telefonom.

Prvi sastanak dvojice lidera održan je 9. decembra u Parizu tokom samita Normandijske četvorke.