Zelenski: Ukrajina neće ustupiti svoju teritoriju

12
Foto: UNIAN

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski oglasio se nakon samita o uspostavljanju mira na istoku zemlje u Parizu.

On je istakao da Ukrajina u tom procesu neće ustupiti svoju teritoriju niti odustati od svoje samostalnosti i nezavisnosti.

Nakon jučerašnjeg sastanka u „normandijskom formatu“, Zelenski je istakao tri principa kojih će se Ukrajina držati na putu uspostavljanja mira na istoku države, saopšteno je iz ukrajinske ambasade u Beogradu.

Prvi je, kako se navodi, nemogućnost federalizacije Ukrajine koja je unitarna država.

Drugi princip, prema kome ukrajinska država ima jasan stav, predstavlja nemogućnost uticanja na vektor njenog kretanja i razvoja.

– Ukrajina je nezavisna, samostalna, demokratska država, čiji će vektor razvoja uvek birati isključivo narod Ukrajine – rekao je Zelenski.

Treći je nemogućnost kompromisa prilikom rješavanja situacije na istoku Ukrajine putem ustupanja teritorija unutar međunarodno priznatih granica. Za svakog Ukrajinca Donbas i Krim predstavljaju dio Ukrajine, dodaje se.

Lideri Ukrajine, Rusije, Njemačke i Francuske okupili su se juče na novom samitu u Parizu u pokušaju da nađu način za okončanje petogodišnjeg rata na istoku Ukrajine i da ožive mirovni sporazum iz Minska.

Novi samit za uspostavljanje mira na istoku Ukrajine biće organizovan za četiri mjeseca.