Željko Komšić u Njujorku „potkačio“ Republiku Srpsku

25
Foto: Predsjedništvo BiH

Željko Komšić hoda po Njujorku i na sva zvona priča o krizi u BiH. To radi bez dozvole, uz uredno oglašavanje na zvaničnom sajtu Predsjendištva BiH. To isto Predsjedništvo nikada nije donijelo odluku o odlasku Delegacije na generalnu skupštinu UN-a. Nije Komšić nikoga pitao ni o čemu će razgovarati sa generalnim sekretarom UN-a, pa je zato ponovo „potkačio“ Republiku Srpsku.

– Predsjedavajući Predsjedništva Komšić naveo je da je u BiH, odnosno u Republici Srpskoj, na snazi političko protivljenje Zakonu o zabrani negiranja genocida, te da član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske protivljenje Zakonu koristi i kao sredstvo i kao izgovor za političke blokade u radu institucija – piše u saopštenju objavljenom na sajtu Predsjedništva BiH.

Željko Komšić će sutra samovoljno govoriti i na Skupštini Ujedinjenih nacija. Tamo sigurno neće predstavljati Republiku Srpsku, ali ni dio drugog entiteta.

– Da se radi o ozbiljnom političaru kakav Komšić nije, onda bi poštovao odluke kolektivnog organa ili bi pak jasno naglasio da tamo odlazi individualno i da u tom pogledu pomogne BiH, a ovako je definitivno mnogo odmogao – rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Ako je Komšić, povlačenjem za rukav zvaničnika međunarodne zajednice, i imao namjeru da nekome pomogne, BIH sigurno nije.

– Ne samo da posjeta Komšića nije odobrena i nije usaglašena na Predsjendištvu. Nego u okviru tih usaglašavanja ide i usaglašavanje oko nastupa, na svim događajima, neka i platforma za razgovor, i platforma za javne nastupe i platforma za službena obraćanja. Ovdje nema ništa, ne postoji taj limit i to u stvari i jeste najveća opasnost – rekao je Miloš Šolaja, profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci.

O tome da ne postoji odluka o odlasku delegacije BIH u Njujork, još početkom septembra, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik obavijestio je generalnog sekretara UN-a.