Ženska reprezentacija u Parlamentu BiH nikad jača

69
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Nakon što je Klub poslanika SNSD-a na posljednjoj sjednici pojačan sa još dvije žene parlamentarke, u Predstavničkom domu Parlamenta BiH danas djeluje više od 26 odsto žena, a većina ovih političarki su visoko pozicionirane i uticajne u svojim strankama.

U Predstavničkom domu Parlamenta BiH od 42 poslanička mjesta 11 zauzimaju žene. Od 9 Klubova poslanika, u 4 su političarke predsjedavajuće ili zamjenice predsjedavajućeg Kluba, a posebnu težinu cijeloj priči daje podatak da najjači i najuticajniji klub, onaj Dodikovog SNSD-a, vodi žena – mlada, a već iskusna političarka dr Snježana Novaković Bursać.

Klub poslanika SNSD-a je i statistički najravnopravniji, jer su, od šest poslanika, tri žene i trojica muškaraca. Ovakav rezultat nije iznenađenje za poznavaoce prilika, jer već godinama Dodikova stranka ima najjaču “žensku školu”, o čemu svjedoči i uspon Željke Cvijanović, aktuelne potpredsjednice stranke i predsjednice Republike Srpske, te Nade Tešanović, visoke funkcionerke SNSD-a, koja je predsjedavajuća Vijeća naroda RS, ili dugogodišnje poslanice Dušanke Majkić.

Da SNSD vodi računa i o ženskom podmlatku svjedoči i činjenica da od prije nekoliko dana Dodikova stranka ima u svojim redovima i najmađeg poslanika u Parlamentu BiH. Sanja Vulić (31) iz Doboja, stranačka zvijezda u usponu, već je tokom poplava 2014. godine, kada je bila portparolka dobojske bolnice, a potom i kao predsjednica Skupštine opštine Doboj, pokazala da dobro pliva u političkim vodama. I u Parlamentu BiH Vulićeva očigledno zna šta radi, pa na pitanje Srpskainfo za šta će se zalagati u svom mandatu spremno dogovara: “Jesam najmlađa u parlamentu, ali neću biti najtiša, kada je u pitanju odbrana interesa Republike Srpske i stavova SNSD-a”.

– Moj program rada je zasnovan na postulatima politike SNSD-a. Radićemo u interesu Republike Srpske, a krajnji cilj jeste sprečavanje prenosa nadležnosti sa Republike Srpske na nivo BiH – kaže Sanja Vulić i poručuje da će “narednih dana biti zanimljivo posmatrati (ne)korektnost koalicionih partnera SNSD”.

Nakon što su u ministarske fotelje zasjeli donedavni poslanici Vojin Mitrović i Staša Košarac, poslanički mandat u klubu SNSD preuzela je, uz Vulićevu, još jedna političarka: doktorka Ljubica Miljanović, specijalistkinja onkologije i direktorka Bolnice u Trebinju.

I opozicija iz RS ima svoju liderku u poslaničkim klupama, a to je ekonomistkinja Mira Pekić, zamjenica predsjedavajućeg Kluba poslanika SDS-PDP, dok se u “reprezentaciji” Federacije BiH uticajem i aktivizmom ističu Edita Đapo (SBB) i Aida Baručija iz Nezavisnog bloka.

Aktivistkinje u pokretu za ravnopravnost žena pozdravljaju sve veće učešće političarki u najvišim zakonodavnim organima vlasti, ali upozoravaju da samo prisustvo žena na visokim pozicijama ne znači nužno i suštinsku promjenu. Da bi smo živjeli u zemlji ravnopravnih građana i građanki potrebna je suštinska promjena politika, a političarke u pravilu slijede pravac koji odrede njihovi partijski lideri.