Zolak nezakonito „Meseru“ izdao dozvolu za promet medicinskog gasa

83
Foto: Klix.ba

Direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandar Zolak 2016. godine je nezakonito izdao privremenu dozvolu kompaniji „Meser“ za promet medicinskog gasa. ATV je u posjedu dokumenta u kome se jasno vidi da Zolak, inače i kadar PDP-a, krši Zakon o lijekovima.

Prema Zakonu, direktor Agencije je trebalo da prvo dobije dozvolu entitetskog Ministarstva zdravlja, da bi Agencija mogla da izda dozvolu. Takva dozvola iz federalnog Ministarstva nije stigla. Sada Zolak tvrdi i da sam pregovara s istom kompanijom. U tome, poručuje premijer Republike Srpske, iznosi netačne tvrdnje.

– Pojavi se na društvenim mrežama izjava vašeg direktora: „‘Meser’ je ponudio dovoljne količine…“, pa jesi li ti portparol „Mesera“ ili si direktor Agencije – rekao je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

– I da se, moram da kažem zbog građana Republike Srpske, netačne informacije. „Meser“, po našem dopisu resornog Ministarstva, koji sam dobio i kao predsjednik Vlade na sto prije sat vremena, obavještava Republiku Srpsku „na osnovu vašeg dopisa, broj taj i taj, od tad i tad“, a radi se o dopisu od prije dva dana, kaže da može da isporuči 60.000 kg medicinskog kiseonika sedmično zdravstvenom sistemu Republike Srpske – kaže Višković.

Dok ne odgovara na pozive i upite medija, Aleksandar Zolak je požurio da se pohvali kako je on dogovorio posao. Kaže i da su iz njemačke firme njega zamolili da prenese informaciju.

– Naime, predstavnik kompanije „Meser“ me je obavijestio da su u mogućnosti da organizuju dostavu pet cisterni medicinskog kiseonika sedmično, plus jedan kamion medicinskog kiseonika u medicinskim bocama. Uzimajući u obzir da je Ministarstvo zdravlja Republike Srpske izračunalo da su sedmične potrebe zdravstvenih ustanova Republike Srpske oko 120 tona, može se izvući zaključak da su potrebne količine medicinskog kiseonika obezbijeđene i dostupne – pohvalio se Aleksandar Zolak, direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva.

Stanivuković opet glumio istražne organe

Dok direktor Agencije Aleksandar Zolak krši Zakon i iznosi netačne informacije, njegov stranački kolega i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković i danas je glumio istražne organe. Opet je sazvao konferenciju za medije i mahao papirima tvrdeći da su dokaz za „ilegalne radnje“. Istovremeno, nezakoniti papiri njegovog kolege iz redova PDP-a, nisu,čini se, njegova briga.

– Zaista morate biti svjesni da sve detalje u tom pogledu ja ne mogu da poznajem, dakle bavim se ovom vrstom dokaza koje imam – kaže Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke.

Administrativna barijera ne smije i ne može biti prepreka za ljudski život, poruka je premijera Srpske. Kaže i da je analiza kvaliteta kiseonika posao Agencije, ali da je Vlada preuzela taj posao radi građana Republike Srpske. Agencija to nije uradila, jer, kako kaže premijer, žele svjesno da manipulišu javnošću.