Žunić: Liberalizacija će se definitivno dogoditi

15
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Poslanik SNSD-a Igor Žunić rekao je, tokom rasprave u Narodnoj skupštini Republike Srpske o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obaveznim osiguranjima u saobraćaju, da će se liberalizacija u osiguranju definitivno desiti jer je to jedna od obaveza BiH na njenom evropskom putu, te da je potrebno pripremiti domaća osiguravajuća društva za takve procese.

Žunić je podsjetio da je BiH potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa EU i da se član 89 tog sporazuma odnosi na oblast osiguranja.

– Definitivno će se desiti i ta liberalizacija i smatram da naša osiguravajuća društva nisu na pravi način shvatila šta nas čeka u budućnosti, kada se na našem tržištu pojave i ozbiljna i velika osiguravajuća društva. Moramo biti spremni da uđemo u takvu utakmicu – naglasio je Žunić.

Poslanik DNS-a Duško Ivić smatra da će proces liberalizacije regulisati tržište osiguranja u saobraćaju, kao i da, umjesto djelimične, treba uvesti potpunu liberalizaciju jer bi to bilo bilo povoljnije za osiguravajuća društva.

Ivić je napomenuo da osiguravajuća društva moraju snositi odgovornost za svoj rad.

Poslanik SDS-a Zoran Vidić rekao je da je ovaj zakonski akt proizašao iz direktiva EU, navodeći da se domaća osiguravajuća društva nisu pripremila za ono što će se dešavati na tržištu osiguranja.

– Mi, kao i društvo, moramo da promovišemo domaće. Postavlja se pitanje da li postoji neki operativni plan da se domaća osiguravajuća društva pripreme za te tri godine, za koliko je prolongiran rok liberalizacije – naveo je Vidić.

Poslanik PDP-a Ljubiša Krunić rekao je da će Klub PDP-a podržati predloženo zakonsko rješenje, te dodao da će njime, prolongiranjem rokova liberalizacije, biti zaštićene domaće osiguravajuće kuće.

Krunić je istakao i da se gradnjom dobre mreže puteva štiti veliki broj osiguravajućih kuća, posebno onih sa malim kapacitetom.