Zvaničnici položili vijence za borce koji su dali živote za Republiku Srpsku

8
Foto: SRNA

U Centralnoj spomen sobi Vojske Republike Srpske u banjalučkoj kasarni „Kozara“ položeni su vijenci za više od 23.000 boraca koji su živote dali za stvaranje Republike Srpske.

Vijence su položili predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, premijer Srpske Radovan Višković, ministri u Vladi Srpske, delegacija Narodne skupštine, predstavnici Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH.

U Centralnoj spomen sobi vijence su položili i predstavnici nevladinih organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, nekadašnji pripadnici Vojske Republike Srpske i porodice poginulih boraca.

Skupština srpskog naroda u BiH na zasjedanju u Banjaluci 12. maja 1992. godine donijela je odluku o formiranju Vojske Republike Srpske, koja je postojala od 12. maja 1992. do 1. januara 2006. godine, nakon čega je ušla u sastav Oružanih snaga BiH.

Kroz Vojsku Republike Srpske prošlo je 210.000 boraca, a 23.801 njen pripadnik položio je život u Odbrambeno-otadžbinskom ratu za odbranu Srpske.