Zelenski: Vojni sukob sa Rusijom značio bi rat u Evropi

60

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski izjavio je danas da vojni sukob sa Rusijom neće samo uključiti Ukrajinu, već će dovesti do rata punih razmjera u Evropi.

Govoreći zajedno sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom u Kijevu, Zelenski je izjavio da su lideri razgovarali o koracima za „obuzdavanje Rusije“, dodajući da niko ne može da predvidi šta će se sljedeće desiti.

Zelenski je rekao da Kijev preuzima odgovoran pristup sporazumu o prekidu vatre iz Minska o okončanju rata u istočnoj Ukrajini, ali se nije saglasio sa Moskvom u vezi sa redoslijedom sprovođenja sporazuma.

Britanski premijer Boris Džonson rekao je da predsjednik Rusije Vladimir Putin „drži pištolj uz glavu Ukrajine“ u pokušaju da iznudi promjenu u arhitekturi evropske bezbjednosti, te dodao da ne preuveličava ruske prijetnje.

– Ovo je jasna i prisutna opasnost. Vidimo da se veliki broj trupa gomila, vidimo pripreme za sve vrste operacija koje su u skladu sa neposrednom vojnom kampanjom – istakao je Džonson i najavio da će sutra razgovarati sa Putinom.

On je napomenuo da je riječ o cjelokupnoj evropskoj bezbjednosnoj arhitekturi.