Cvijanović: Sijekovac je mjesto strašne tragedije i pokolja

87
Foto: SRNA

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović poručila je da je Sijekovac mjesto strašne tragedije i pokolja koji se desio prije rata u BiH, a za koji još nema adekvatnih presuda.

– Nespokojnim nas čini činjenica da ni nakon toliko godina, uz sve dokaze i svjedoke, što se zna ko su počinioci, da nije bilo nikakvih presuda, izuzev jedne koja se odnosila na desetogodišnju kaznu, skoro kao poklon nekome ko je vršio takva zlodjela – rekla je Cvijanovićeva novinarima u Sijekovcu nakon obilježavanja 30 godina od zločina nad srpskim narodom u ovom mjestu.

Ona je poručila da to Srbe čini budnim da čuvaju Republiku Srpsku, da njeguju sjećanje i pamćenje na žrtve.

– Očigledno da međunarodno i domeće pravoduđe nisu mjesta gdje Srbi mogu da traže i dobiju pravdu za svoje žrtve – istakla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da se počinicioci i danas mirno i slobodno šetaju po BiH i zemljama u okruženju, iako se zna da su počinili svirepa ubistva.

Cvijanovićeva je naglasila da se zbog toga, između ostalog, stalno radi na jačanju institucija Srpske, kao jedinog sigurnog mjesta gdje Srbi mogu da žive i odgajaju buduće generacije da bi im ostavili bolju budućnost.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Duško Milunović rekao je da se u Sijekovcu dogodio gnusni zločin, da su ubijeni nevini civili.

– Nakon političke negacije, ovdje je došlo do fizičke likvidacije Srba i poslali su nam jasnu sliku šta nas čeka ukoliko se ne organizujemo. Na sreću organizovali smo se i stvorili Republiku Srpsku – rekao je Milunović.

Načelnik opštine Brod Zoran Vidić kaže da su stanovnici Broda dobro zapamtili šta im se dogodilo prije 30 godina, ali da je na mlađim generacijama da njeguju tradiciju sjećanja.

Saša Milošević, koji je 26. marta 1992. godine izgubio dva brata i oca, kaže da su rane i nakon 30 godina iste, a da najviše boli to što nema adekvatnih presuda za ovaj zločin.

– Mene su mučili, stavljali nož pod grlo. Gledao sam kako ubijaju komšije – rekao je Milošević, kojeg su posjetili srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Srpske Željka Cvijanović.

Prethodno su Dodik i Cvijanovićeva posjetili Milju Zečević, čija su tri sina i muža na kućnom pragu ubile hrvatske snage 26. marta 1992. godine.

U Sijekovcu kod Broda danas je obilježeno 30 godina od ubistva 46 srpskih civila.

Pripadnici regularne Hrvatske vojske, zajedno sa paravojnim hrvatsko-muslimanskim jedinicama iz BiH i Hrvatske, su 26. marta 1992. godine u Sijekovcu ubili devet srpskih civila, a narednih dana još 37 Srba.