Cvijanović: Republika Srpska pruža punu podršku Srbiji

33
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je večeras da Republika Srpska pruža punu podršku Srbiji i njenom predsjedniku Aleksandru Vučiću o pitanju Kosova i Metohije.

– Pružamo podršku Vučiću, ali isto tako i cijelom timu ljudi koji djeluje u institucijama Srbije. Srbija je jaka država, sposobna da upravlja procesima i rješava probleme. Ekonomski je vrlo prepoznatljiva, kao i sa političkog stanovišta i u stanju da rješava mnoge probleme – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da ovaj stav zagovara i na nivou BiH, gdje nema saglasnosti o mnogim pitanjima, uključujući i odnos na relaciji Beograd-Priština.

Cvijanovićeva je naglasila da je stav Republike Srpske i njenih institucija o pitanju Kosova i Metohije jasan.

– Želim da kažem, kao neko ko je iz Republike Srpske i u njeno ime obavlja funkciju na nivou BiH, da u Srpskoj podržavamo i stojimo iza onog što rade Vučić i zvanične institucije – rekla je Cvijanovićeva za Radio-televiziju Republike Srpske.

Ona je ocijenila da odnos međunarodnog faktora nije fer ni kada je u pitanju relacija Beograd – Priština, ali ni kada je u pitanju BiH.

– Kažem međunarodnog faktora jer međunarodne zajednice nema. Toliko licemjernih poteza i dvostrukih aršina ima da je nevjerovatno. Kada nešto urade Albanci, strani faktor apeluje na obje strane da se smiri, a kada se može prozvati Srbija odmah to čine – rekla je Cvijanovićeva.

Ona kaže da se na ovaj način pravi jaz, na šta reaguju i građani koji ih ne doživljavaju realnim.

– Međunarodno prisustvo na ovim prostorima je izašlo iz svih normalnih kategorija. Dvostruki standardi ubijaju vjeru da nam neko želi dobro. Ovo je nacionalno pitanje koje zahtijeva jednistven stav, političku budnost i želju da iznesete svoj stav – rekla je Cvijanovićeva.