Duma odobrila da se Srbiji vrati list Miroslavljevog jevanđelja

349
Foto: SPC

Ruska Duma je ratifikovala sporazum sa Srbijom koji omogućava da se Srbiji vrati 166. stranica Miroslavljevog jevanđelja. Srbija će Rusiji zauzvrat vratiti sedam slika ruskog umjetnika Nikolaja Reriha s kraja 19. i početka 20. vijeka.

Rerihove slike se čuvaju u Narodnom muzeju u Beogradu.

Prethodno je u januaru ove godine Narodna skupština Srbije usvojila Zakon o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Rusije o primopredaji lista Miroslavljevog jevanđelja Srbiji i slika Nikolaja Reriha Rusiji.

Sporazum o tome postigli su predsjednici dvije zemlje tokom posejte Vladimira Putina Srbiji januara prošle godine.

Miroslavljevo jevanđelje je najstariji sačuvani srpski rukopis na ćirilici, a 166. stranica je jedina nedostajuća stranica.

Stranica se nalazi u Nacionalnoj biblioteci u Sankt Peterburgu.

Miroslavljevo jevanđelje

Riječ je o neprocjenjivoj dragocjenosti, najstarijem i najvrijednijem sačuvanom srpskom ćiriličnom spomeniku.

Riječ je o stranici koju je Porfirije Uspenski isjekao i ponio sa sobom tokom boravka na Hilandaru, na Svetoj gori, jer je bio fasciniran izgledom tog rukopisa.

Foto: SPC

Na toj stranici se nalaze čtenija za 20. januar, praznik Jovana Krstitelja. Ukrašena su inicijalom s likom vavilonske bludnice, što je metafora za zlu Irodijadu, ženu cara Iroda, koja je od muža zahtevala glavu Svetog Jovana. List se od 1846. do 1883. nalazio u Kijevu, a zatim je prenet u Imperatorsku javnu biblioteku, današnju Nacionalnu biblioteku Rusije u Sankt Peterburgu.

Miroslavljevo jevanđelje je pisano na staroslovenskom jeziku. Ono je zapravo jevanđelistar, bogoslužbena knjiga koja ima dijelove četiri jevanđelja raspoređene prema redoslijedu čitanja u toku crkvene godine. Knjigu krasi čak 296 minijatura crtanih perom, a zatim bojenih četkicom i ukrašenih zlatom. Ono je 2005. godine upisano u Uneskovu listu „Pamćenje svijeta“.

Miroslavljevo jevanđelje koje se i danas čuva u Narodnom muzeju zbog izuzetne vrednosti i posebnog načina zaštite i čuvanja javnosti, pokazuje se samo u rijetkim prilikama.