Tači i Veselji se terete za ubistva, progon, mučenje

39

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu podnijelo je prijedlog optužnice protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija, koji se terete za niz zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje. Optužnicu treba da potvrdi Specijalni sud za zločine OVK. Tužilac optužuje Tačija i Veseljija za podrivanje rada Specijalizovanih vijeća.

Veselji: Optužbe su neosnovane i političke

Predsjednik Demokratske partije Kosova Kadri Veselji izjavio je da su navodi tužioca Specijalnog suda o njegovim zločinima i ometanju rada suda „političke i neosnovane“.

– U ovoj izjavi, tužilac pokušava da opravda svoju nepravednu i neobičnu odluku, tvrdeći da smo ja i predsjednik (Hašim Tači) pokušali da opstruiramo rad Specijalizovanih komora. Iznete sumnje su potpuno neistinite i neosnovane – rekao je Veselji na konferenciji za novinare u Prištini.

Vukčević: Prijatno sam iznenađen optužnicom

Bivši tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je za portal Kossev da je prijatno iznenađen optužnicom protiv kosovskog predsednika Hašima Tačija.

– Obradovala me je vijest. Imao sam optimizam da će se ovo dogoditi. Treba sada da sačekamo da se optužnica i potvrdi – rekao je Vukčević.

Haradinaj: Vjerujemo u nevinost Tačija i Veseljija

Ramuš Haradinaj, lider Alijanse za budućnost Kosova i ratni saborac Hašima Tačija i Kadrija Veseljija u tzv. OVK, izjavio je da vjeruje u njihovu nevinost i „nevinost svih drugih ratnih drugova“.

Haradinaj je na svom Fejsbuk profilu napisao „da se albanski narod na Kosovu s pravom borio za slobodu, nakon žestokog ugnjetavanja različitih srpskih režima, koji je trajao skoro vijek, a vrhunac je bio Miloševićev režim“.

– Oslobodilačka vojska Kosova vodila je čisti rat, što je rezultiralo slobodom i uspostavljanjem Republike Kosovo. Mi vjerujemo u nevinost predsjednika Tačija, predsjednika Veseljija i svih drugih ratnih drugova – napisao je Haradinaj.

Podrška EU Specijalizovanim vijećima

Portparol Evropske unije Peter Stano rekao je da EU ne komentariše postupke suda u Hagu, ali i dodao da institucije u Briselu snažno podržavaju rad Specijalizovanih vijeća i tužilaštva.

Sud ima rok od šest mjeseci za odluku o optužnici

Specijalizovana vijeća Kosova sa sedištem u Hagu imaju rok od šest mjeseci za donošenje odluke o potvrđivanju optužnice protiv kosovskog predsjednika Hašima Tačija, predsjednika Demokratske partije Kosova Kadrija Veseljija i drugih okrivljenih za niz ratnih zločina na Kosovu i Metohiji.

Ukoliko optužnica bude potvrđena, istog momenta bi trebalo da bude izdat i nalog za njihovo hapšenje, jer bi oni suđenje morali da sačekaju u pritvoru, rekao je za Tanjug pravni zastupnik žrtava pred Specijalizovanim vijećima Dragoljub Stanković.

Takođe, kako je dodao, tada će se birati advokati, pravni zastupnici žrtava, formirati tim za odbranu, a sudsko vijeće će zakazati početak suđenja.

Tapušković: Optužnica povezana sa predstojećim pregovorima

Beogradski advokat Branislav Tapušković smatra da je optužnica protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija ozbiljna, ali da ostaje da se vidi da li će odgovarati po komandnoj odgovornosti i za zločinačko udruživanje ili za lično izvršenje krivičnih djela pobrojanih u optužnici.

Tapušković kaže da je objavljivanje optužnice povezano sa predstojećim pregovorima sa velikim silama o tzv. Kosovu. Ističe da je važno što je tužilaštvo krenulo od čelnika tzv. Kosova, a ne od brojnih nižerangiranih osumnjičenih, koji su do sada išli u Hag i nije se znalo da li su svjedoci ili optuženi.

U optužnici se navodi da Hašim Tači, Kadri Veselji i drugi osumnjičeni iz optužnice snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava.

Izjava Kristofera Beneta, portparola Specijalizovanog tužilaštva

Žrtve krivičnih djela iz optužnice su stotine lica čiji je identitet poznat i među kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i lica drugih nacionalnosti, kao i politički protivnici.

Optužnica predstavlja isključivo optužbu. Ona je rezultat dugotrajnih istraga i odražava uvjerenje tužilaštva da može da dokaže van razumne sumnje sve optužbe sadržane u njoj. Sudija za prethodni postupak Specijalizovanih vijeća Kosova trenutno ispituje optužnicu kako bi odlučio da li da je potvrdi.

Specijalizovani tužilac je smatrao nužnim da o optužbama izda javno saopštenje usled kontinuiranih pokušaja Hašima Tačija i Kadrija Veseljija da ometaju i podrivaju rad Specijalizovanih vijeća.

Tači i Veselji su, prema navodima, sproveli tajnu kampanju da bi se ukinuo zakon kojim su Specijalizovana vijeća osnovana kao sud, kao i da bi na drugi način opstruirali rad suda, a sve sa ciljem da oni sami ne budu izvedeni pred lice pravde.

Takvim postupcima Tači i Veselji su pokazali da su lični interesi važniji od žrtava njihovih zločina, principa pravne države i cjelokupnog naroda Kosova.