Kovačević: Pitati kako Srbi i Srpska nemaju pravo na samoopredjeljenje

26
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Želimo da postavimo pitanje kako je moguće da konstitutivni narod koji oduvijek živi na ovim prostorima i Republika Srpska, čiji je status međunarodno potvrđen u Dejtonu 1995. godine, nemaju pravo na samoopredjeljenje, a jedna nacionalna manjina koja je naselila dio teritorije Srbije ima to pravo, izjavio je portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

On je uoči sutrašnjeg sastanka srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović i premijera Radovana Viškovića sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu, rekao za „Euroblic“ da je to pitanje koje i Srbija definitivno treba da postavi.

Upitan smatra li da Srbija navedeno pitanje treba da postavi već u Vašingtonu, 4. septembra, za kada je zakazan sastanak Vučića sa premijerom samoproglašenog Kosova Avdulahom Hotijem, Kovačević kaže da je to „pitanje za Srbiju“.

– Mi komuniciramo sa Srbijom, prije svega zbog toga što je to matična zemlja svih Srba. Drugo, na osnovu Sporazuma o specijalnim paralelnim vezama koji nam je Dejtonski sporazum omogućio, delegiramo brojne teme u našim razgovorima sa Srbijom koji su svakodnevni – ističe Kovačević.

On navodi da je jedna od tema o kojima se razgovara u posljednje vrijeme i ova tema i da će se o njoj najviše razgovarati u srijedu.

– Naravno, to je pitanje za aktere iz Srbije, na koji način će oni dalje da koriste ove teme o kojima trenutno razgovaramo – kaže Kovačević.

On smatra da Srpska ima legitimno pravo da postavi pitanje svog statusa, budući da je kao strana potpisnik svih aneksa Dejtonskog sporazuma, uključujući Aneks četiri – Ustav BiH.

Međutim, Kovačeviće naglašava da je to drugi aspekt cijele priče.

Prema njegovim riječima, prije svega Srpska želi da sve učesnike pregovora u Dejtonu upozna sa stalnim kršenjem međunarodnog sporazuma kakav je Dejtonski i to konstantno na štetu Republike Srpske, ali i na štetu srpskog i hrvatskog konstitutivnog naroda u BiH, isključivo u korist Bošnjaka.

On navodi da su u dokumentu na tu temu samo sažete inFormacije i zaključci sa ranijih sjednica Narodne skupštine Republike Srpske.

– U pitanju su zaključci Narodne skupštine Republike Srpske iz novembra prošle godine i drugi, iz Februara ove godine, a na osnovu tih zaključaka je prošle sedmice usvojena inFormacija na sjednici Vlade Republike Srpske. Ti dokumenti će biti upućeni institucijama Srbije i Hrvatske, ali i na druge međunarodne adrese, u one zemlje koje su učestvovale u pregovorima u Dejtonu – kaže Kovačević.

List podsjeća da se u pomenutim skupštinskim zaključcima nabrajaju potezi visokih predstavnika i odluke Ustavnog suda BiH za koje Srpska smatra da su bili mimo Ustava BiH i ovlašćenja koje je BiH dobila 1995. godine.

Takođe, nekim od tih zaključaka se traži povratak na izvorni dejtonski Ustav BiH i pominje mogućnost da Republika Srpska, u suprotnom, odluči o svom daljem statusu.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ranije je potvrdio da je dobio dokument iz Republike Srpske, ali nije želio da ga komentariše.