Adžić Vukičević: Devedeset odsto pacijenata nevakcinisani mladi ljudi

100
Foto: Tanjug/Nikola Anđić

Direktor kovid bolnice u Batajnici Tatjana Adžić Vukičević izjavila je da se kapaciteti ove najveće kovid bolnice u Srbiji pune ubrzanim tempom, da 90 odsto pacijenata u toj ustanovi čine nevakcinisani mladi ljudi, te naglasila da je vakcinacija jedini način da se država izbori sa virusom korona.

– Drugi način ne vidim… U martu, aprilu nam je dobro krenulo kada smo počeli da se vakcinišemo i da smo tada nastavili tim tempom do jula, mi bismo sada u septembru, oktobru imali mirnu situaciju – rekla je Vukičevićeva.

Ona je napomenula da je situacija u najvećoj kovid bolnici u državi alarmantna, kritična i veoma teška.

– Jutrošnje brojno stanje je 446 bolesnika, a 1. avgusta smo ih imali 84, znači pet puta više. Ono što nas najviše brine je broj hospitalizovanih u jedinicama intenzivne nege – jutros ih je 60, pre mesec dana bilo ih je pet puta manje. Intubiranih je sada osam puta više nego 1. avgusta – rekla je Vukičevićeva za RTS.

Prema njenim riječima, najstrašnije je to što se radi o mladim nevakcinisanim ljudima.

– Ono što je karakteristično u ovom talasu jeste da su to dominantno mladi, nevakcinisani muškarci, čak 80 odsto, a žene sa prisutnim komorbiditetima 20 odsto. Od tih pridruženih bolesti najviše se radi o arterijskoj hipertenziji, dijabetesu, malignitetima, reumatološkim problemima i gojaznosti – objasnila je Vukičevićeva.