Adžić: Značajan program podrške Vlade Mađarske za privredu Srpske

18
Foto: SRNA

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić rekao je da je program podrške Vlade Mađarske privredi u Republici Srpskoj od posebnog značaja i istakao da to ne bi bilo realizovano bez zalaganja i unapređenja odnosa Srpske i Mađarske.

– Uvjeren sam da će ovaj program predstavljati dodatni stimulans privredi Republike Srpske, ali i Gradišci koja u određenim oblastima poljoprivredne proizvodnje zauzima vodeća mjesta u Srpskoj – istakao je Adžić, obraćajući se u Gradišci na svečanosti promocije programa podrške Vlade Mađarske privredi u Republici Srpskoj.

On je ukazao na činjenicu da je poljoprivredna proizvodnja ključna pretpostavka održivosti i opstanka ruralnih područja koja su od posebnog značaja za sveukupan razvoj određenog prostora.

Adžić je rekao da za ovaj i niz drugih projekata realizovanih na dobrobit građana Srpske izražava zahvalnost srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, predsjedniku Republike Srpske Željki Cvijanović i Vladi Srpske.

On je zahvalnost iskazao i Vladi Mađarske i njenom predsjedniku Viktoru Orbanu i srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku za postignuti dogovor čiji je rezultat podrška privredi Republike Srpske.

Adžić je pozvao poljoprivredne proizvođače širom Srpske da iskoriste priliku i da pod povoljnim uslovima obnove mehanizaciju i unapređenjem svoje proizvodnje doprinesu jačanju privrede Republike Srpske.

– Neka ovaj program označi početak uspješne i prijateljske saradnje Republike srpske sa Mađarskom i obezbijedi dodatni impuls razvoja Mađarske i Republike Srpske – poručio je Adžić.

Pomoć poljoprivrednicima u Republici Srpskoj je prva faza podrške koju su u novembru prošle godine dogovorili premijer Mađarske Viktor Orban i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Prvi projekat podrazumijeva dodjelu bespovratnih sredstava poljoprivrednicima u Republici Srpskoj do 70 odsto subvencija za nabavku mehanizacije, opreme i alata mađarske proizvodnje, a poljoprivrednici će moći da ostvare pravo na sredstva u pojedinačnom iznosu od 2.500 do 25.000 evra.