Aja Sofija i zvanično postala džamija

24
Foto: boldtravel.com

Državni savet Turske (viši administrativni sud) poništio je odluku iz 1934. godine o pretvaranju Aja Sofije u Istanbulu u muzej, javila je televizija Si-En-En Turk.

Kako javlja televizija, sada Aja Sofija može da se koristi kao džamija.

Foto: boldtravel.com

Ranije je turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izjavio da čeka odluku suda po pitanju moguće promjene statusa Aja Sofije i da će postupiti u skladu sa njom.

Šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu izjavio je ranije da njegova država ima pravo da promjeni status sabora, bez uzimanja u obzir mišljenja drugih država.

Foto: boldtravel.com

Erdogan potpisao dekret o pretvaranju Aja Sofije u džamiju

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan potpisao je danas dekret kojim Aja Sofija postaje džamija nakon što je sud poništio odluku vlasti iz 1934. godine kojom je ta građevina postala muzej.

Erdogan je na društvenoj mreži Tviter objavio kopiju dekreta koji je potpisao, u kojem se navodi da se kontrola nad Aja Sofijom predaje vjerskom direktoratu i da će ona postati bogomolja.

Turski predsjednik je predložio je da se status džamije obnovi za građevinu koja je na Uneskovoj listi svjetskog nasljeđa.

Aja Sofija je bila centralno mjesto hrišćanske Vizantije i muslimanskog Osmanlijskog carstva, a sada je jedan od najposjećenijih spomenika u Turskoj.