Akcija prištinskih specijalaca na sjeveru, NATO šalje pojačanje na Kosmet

10
Foto: AP

NATO je saopštio da je odlučio da zbog aktuelne krize pošalje pojačanje na Kosovo i Metohiju. Kosovska policija izvršila je jutros pretres Kliničko-bolničkog centra u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice odakle je zaplijenila snimke video-nadzora. Izvršen je pretres i restorana „Grej“. Akcija kosovske policije i u Zvečanu i Zubinom Potoku. Očevici javljaju da je kosovska policija napustila pojedine lokacije gde su vršeni pretresi. Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da je jutros na sjeveru Kosova i Metohije nastavljena brutalna i prekomerna demonstracija sile.

14.51 – Prištinsko tužilaštvo o zaplijenjenim predmetima

Prištinsko specijalno tužilaštvo saopštilo je da su jutrošnji pretresi izvršeni na pet različitih lokacija, uglavnom na lokacijama koje su navodno identifikovane kao vlasništvo osumnjičenih M. R. i V. R.

Kako se navodi, zaplijenjeni su automobili, kvadovi, čamac, srebro, dron, panciri, kamera, USB, mobilni telefoni, kao i više različitih predmeta koji će se koristiti u dokaznom postupku.

Tužilaštvo je navelo i da dio bolnice koji je pretresan u Kosovskoj Mitrovici nema veze sa pacijentima.

14.08 – Radoičić u pismu: Nikoga nisam obavestio o ulasku na KiM 24. septembra

Advokat Milana Radoičića, Goran Petronijević, pročitao je pismo svog klijenta na konferenciji za medije, a u kojem se navodi da o svom dolasku na sjever KiM 24. septembra nije obavijestio nikoga, uključujući i Beograd.

Naveo je i da njegov povratak na sjever KiM nema veze sa njegovim angažmanom u Srpskoj listi i da je zato podnio ostavku na mjesto potpredsjednika, napisao je Radoičić u pismu.

13.45 – NATO odlučio da pošalje pojačanje na KiM

NATO je saopštio da je odobrio da se pošalju dodatne snage zbog trenutne situacije na Kosovu i Metohiji.

Iz Alijanse nije saopšteno koliko će novih vojnika biti raspoređeno na KiM, niti iz kojih zemalja.

– Od maja smo pojačali smo prisustvo snaga KFOR-a. Samo u jučerašnjem danu, Savjet NATO-a je odobrio dodatne snage zbog aktuelne situacije – navodi se u saopštenju.

Kako je saopštio generalni sekretar NATO-a, misija KFOR-a održava vidljivo i aktivno prisustvo „širom teritorije Kosova“, navodi se na sajtu Alijanse.

– Mi ćemo uvek preduzimati sve neophodne akcije kako bismo održali bezbjedno okruženje i slobodu kretanja za sve ljude koji žive na Kosovu. Mi to činimo nepristrasno i u skladu sa našim UN mandatom – dodaje se u saopštenju.

Kako se dodaje, uvijek će se preduzimati sve mere kako bi komandant KFOR-a imao sve neophodne resurse i fleksibilnost neophodnu da misija ispuni svoj mandat.

– Spremni smo da učinimo dodatne izmjene u sastavu KFOR-a, u skladu sa potrebama – navodi se u saopštenju i dodaje da KFOR nastavlja koordinaciju u bliskoj saradnji sa svim relevantnim akterima u Beogradu i Prištini, kao i sa misijom EULEKS-a, OEBS-om, UNMIK-om i diplomatskom zajednicom.

– Pozivamo sve strane na hitnu deeskalaciju. Pozivamo Beograd i Prištinu da se angažuju u dijalogu kojem posreduje EU, kao jedinom načinu da se riješe bitna pitanja i postignu rešenja koja poštuju prava svih zajednica. Ovo je ključ za trajnu bezbjednost na Kosovu i stabilnost u regionu – zaključuje se u saopštenju NATO-a.

11.27 – Dr Dragiša Milović: Nastavak višemesečne torture

Direktor Kliničko-bolničkog centra Kosovska Mitrovica Zlatan Elek rekao je da su kosovske antiterorističke jedinice i specijalne jedinice sa dugim cijevima, uz prisustvo policajca Euleksa, u ranim jutarnjim satima izvršile upad u tu zdravstvenu ustanovu, i da su po završetku pretresa dostavili izvještaj na albanskom jeziku u kome se navodi da nisu pronašli ništa.

Elek je na konferenciji za medije rekao da niko od specijalaca nije htio da im kaže šta traže, kao i da je nasilni upad pri kojem su razbijena vrata od kotlarnice i vešernice, a oduzet sistem za video-nadzor, izvršen bez ikakvih saznanja zaposlenih u KBC Kosovska Mitrovica ili prethodne najave.

Elekov zamjenik i bivši gradonačelnik opštine Zvečan Dragiša Milović rekao je da je upad u KBC Kosovska Mitrovica samo nastavak višemjesečne torture koju Srbi koji žive na Kosovu preživljavaju i doživljavaju.

Milović je istakao da upad u KBC Kosovska Mitrovica predstavlja pokušaj da se, kao što se radi i sa Srpskom pravoslavnom crkvom, zdravstvo poveže sa navodnim nečasnim radnjama.

Podsjeća da su prije nekoliko dana primili pripadnike Kfora, i da su odgovorili na sva pitanja koja su ih interesovala.

– Tražili su i da obiđu bolnicu, bili su na internom i hirurškom odjeljenju, pokazali smo i zalihe lijekova, infuzionog rastvora, sve je to bilo za njih nebitno. Sve što smo pričali da nam preti humanitarna katastrofa i da ne dobijamo lijekove, sve to ih ne interesuje. Više je akcenat da se uspješan rad ovog zdravstvenog centra zaprlja i uprlja i kaže da su i zdravstveni radnici, kao što se pokušava sa SPC, nešto što se treba optužiti i za šta treba reći da nije dobro – naglasio je on.

Kako kaže, Euleks koji je jutros bio prisutan, bio je nezainteresovan za sva dešavanja.

Prema njegovim riječima, na pitanja zaposlenih u KBC šta se dešava, pripadnici Euleksa nisu imali odgovore.

– Ovakav Euleks nam nije ni potreban. Oni nisu bili ni na mjestu gdje se pretres dešavao. Mogli su da izađu iz svojih vozila i da po jedan predstavnik bude sa specijalnim jedinicama da vide šta se radi. Mi smo željeli prvo da čujemo šta se dešava, a nije mi jasno zašto nisu izašli iz svojih automobila koji su bili smješteni na 50 metara od mjesta gde se dešava pretres – jedan ili dvojica da budu prisutni i da vide šta se dešava. Sjedite u automobilu i ne znate šta se dešava. Sa takvom pasivnošću, ne trebaju nam – ukazao je Milović.

11.10 – Brnabićeva: Nastavlja se Kurtijev teror nad Srbima, razgovaramo s Kforom

Premijerka Ana Brnabić naglasila je da se od jutros nastavlja teror i maltretiranje Aljbina Kurtija nad Srbima na sjeveru Kosova i Metohije.

– Pratimo situaciju, razgovaramo i sa Kforom i međunarodnom zajednicom, Vučić od jutros ima razgovore na tu temu, čula sam se i sa direktorom Kancelarije za KiM Petrom Petkovićem, nastavlja se teror – rekla je Brnabićeva.

10.54 – Iz Euleksa tvrde da su pratili jutrošnju akciju u skladu sa svojim mandatom

Misija Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (EULEKS) saopštila je da je na zahtjev tzv. kosovske policije i u skladu sa svojim mandatom za posmatranje, pratila aktivnosti policije tokom njenih operacija na sjeveru KiM.

Tako je Euleks odgovorio na pitanje Tanjuga da li je jutrošnja akcija specijalnih jedinica tzv. kosovske policije bila koordinisana sa Euleksom i Kforom, i u kom su svojstvu oni bili prisutni.

– Euleksove aktivnosti nadgledanja su sprovedene u bliskoj saradnji sa kosovskom policijom i KFOR-om/NATO-om – navodi se u saopštenju.

10.28 – Abazi: Akcija uglavnom na lokacijama koje se dovode u vezu sa Radoičićem

Specijalni tužilac Naim Abazi rekao je da je akcija kosovske policije u petak sprovedena uglavnom na lokacijama koje su navodno, kako kaže, „identifikovane kao vlasništvo osumnjičenog Milana Radoičića“.

Abazi je u izjavi za medije na albanskom rekao da je akcija sprovedena na zahtjev Specijalnog tužilaštva i po nalogu nadležnog suda.

– Ova akcija je sprovedena po nalogu Suda, na zahtjev ovog Tužilaštva na pet različitih lokacija u opštinama sjevernog dijela Kosova. Uglavnom na imovini koja je već identifikovana kao vlasništvo osumnjičenog Milana Radoičića, a o rezultatima ili stvarima koje smo pronašli na ovim lokacijama, materijalnim dokazima i predmetima za koje smatramo da su oduzeti, obavijestićemo vas kasnije – rekao je Abazi.

Kosovska policija je potvrdila da je akcija završena na četiri od pet lokacija na kojima se vrše racije.

09.27 – Srpska lista: Upad u više privatnih objekata sa sjeveru KiM

Srpska lista saopštila je da su prištinske specijalne jedinice brutalno upale u Kliničko-bolnički centar u Kosovskoj Mitrovici i tom prilikom uz prekomjernu silu i brutalnost demolirali neke od prostorija, onemogućili rad zdravstvenim radnicima i zastrašivali pacijente koji su na stacionarnom liječenju u toj ustanovi.

– Paralelno sa tim upadom, brutalni upad je izvršen i u više privatnih objekata na sjeveru Kosova i Metohije, a podatke o tim upadima i dalje prikupljamo – navodi se u saopštenju.

Ističe se da je bio blokiran i put koji vodi ka vrtiću, odnosno Predškolskoj ustanovi „Danica Jaramaz“ i Osnovnoj školi „Sveti Sava“.

– Nastavnici i vaspitači nisu mogli da dođu do svojih radnih mjesta, djeca su bila prestravljena, a zabrinuti roditelji nisu smjeli da djecu odvedu na boravak u vrtić odnosno na nastavu – piše u saopštenju Srpske liste.

Navode da je očigledno da Kurtijev režim tragične događaje iz Banjske sada koristi da opravda „antisrpsko djelovanje na Kosovu i Metohiji, kao i da nastavi sa daljim maltretiranjem naših građana“.

Dodaju i da su pripadnici Euleksa sve ove brutalne upade pratili sa udaljenosti od više desetina metara apsolutno nezainteresovani da spriječe maltretiranje srpskog naroda ili da se aktivno uključe i spreče protivzakonito djelovanje Kurtijevih specijalaca.

Pripadnika KFOR-a, kako tvrde, nije bilo na vidiku prilikom ovog necivilizacijskog ponašanja.

– Ostaje nam da pozovemo građane da u ovim ludim vremenima sačuvaju prisebnost i budu uz svoju djecu, u nadi da će jednom i na ovim prostorima zavladati mir, te da će i Srbi moći da žive normalnim životom, da se liječe bez da ih prepadaju do zuba naoružani specijalci, ili da ih isti ne maltretiraju na putu do vrtića i škole. Ovom prilikom odajemo priznanje zdravstvenim radnicima, vaspitačima i nastavnicima koji su hrabro stali u zaštitu prava svojih pacijenata odnosno djece – zaključuje se u saopštenju.

09.07 – Kancelarija za KiM: Nastavlja se demonstracija sile

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da je jutros na sjeveru Kosova i Metohije nastavljena brutalna i prekomerna demonstracija sile od strane Kurtija i njegovih specijalaca koji su do zuba naoružani nasilno upali u Kliničko-bolnički centar Kosovska Mitrovica, ali u još nekoliko privatnih objekata na sjeveru.

– Oni su u naletu terora polomili vrata na ulazu u KBC, pretresali pojedine prostorije i do zuba nairužani marširali kroz ovu centralnu srpsku zdravstvenu ustanovu na KiM, iako im je rukovodstvo prenelo da nema potrebe za demonstracijom sile i da mogu da pogledaju šta ih zanima – navodi se u saopštenju Kancelarije.

Kako se dodaje, u ovoj akciji učestvovalo je oko 15 oklopnih vozila specijalnih jedinica, a cijelu akciju sa strane su bez reakcije posmatrali pripadnici Euleksa.

– Ova akcija izazvala je dodatni šok i strah kako pacijenata tako i zaposlenih, a Kurtijevi policajci izabrali su za svoju demonstraciju sile i patroliranje oklopnih vozila namerno u vrijeme kada zaposleni odlaze na posao, a djeca idu u škole i vrtiće kako bi dodatno uneli nemir u srpsku zajednicu – kaže se u Kancelariji za KiM.

U posebno teškom stanju šoka nalazi sa 100 najtežih bolesnika sa internog odeljenja KBC koji su svjedočili ovoj brutalnoj i nenajavljenoj akciji, kao i djeca srednje medicinske škole koja u ovo vrijeme dolaze na praksu u bolnicu.

– Jasno je da Kurti sa svojom policijom koristi događaje od nedjelje iz Banjske kao izgovor za nastavak terora na sjeveru KiM, a ova akcija izvedena je s jasnim ciljem da na sjeveru Kosova i Metohije nema mira, niti da srpska zajednica može da živi normalno, leči se bez straha od upada naoružanih falangi , vodi djecu u vrtiće i škole – saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

08.55 – Elek: U KBC nije pronađeno ništa

Direktor bolnice Zlatan Elek rekao je da u pretresu vešeraja i kotlarnice KBC u Kosovskoj Mitrovici, nije pronađeno ništa.

Kako je rekao, obijena su vrata vešeraja i magacina.

08.39 – Kosovo onlajn: U Mitrovici zaplijenjena dva automobila i kvad

Specijalci kosovske policije povukli su se iz Kliničko-bolničkog centra Kosovska Mitrovica i iz restorana Grej koji se nalazi u blizini Predškolske ustanove „Danica Jaramaz“.

Kako javlja reporter Kosovo onlajna, specijalci su zaplijenili dva automobila marke „mercedes“ i jedan kvad.

Kako navodi Kosovo onlajn, specijalci kosovske policije izvršili su pretres i u Zvečanu na, za sada, nepoznatoj lokaciji, nakon čega su se povukli.

Prema infromacijama sa terena pretres je izvršen i u Zubinom Potoku, a kako javlja dopisnik Kosovo onlajna u Leposaviću za sada nema akcije, ali se u tamošnjoj stanici policije nalaze brojni specijalci.

08.07 – Kosovska policija: Sprovodimo operacije u vezi sa događajima u Banjskoj

Kosovska policija saopštila je na Fejsbuku da sprovodi nalog nadležnog suda za provere na pet lokacija u tri opštine na sjeveru Kosova.

– Ove operacije se izvode u vezi sa nedavnim događajima u selu Banjska. Policijsku operaciju vrše relevantne jedinice kosovske policije, uz prisustvo tužioca na licu mjesta. Kosovska policija ovom prilikom obaviještava građane da ne treba da brinu. Kontrolni nalozi se sprovode u koordinaciji sa Euleksom i Kforom – navode iz Kosovske policije.

Akcija se izvodi uz prisustvo tužioca Specijalnog tužilaštva.

07.59 – Elek: Nasilni upad specijalnih jedinica, uznemireni pacijenti i zaposleni

Direktor Kliničko-bolničkog centra u Sjevernoj Mitrovici dr Zlatan Elek rekao je da su jutros oko 6 časova u tu ustanovu nasilno upale specijalne jedinice tzv. kosovske policije.

– Poslije tog upada, izvršili su nasilan upad u vešernicu, razbijanje vrata, onda nasilan upad u kotlarnicu. Kada smo, dr Dragiša Milović i ja stigli, tražili smo komandira jedinice. Došli su sa 15 džipova, naoružani dugim cijevima, čak i civilna lica naoružana dugim cijevima, koja imaju samo prsluk „policija“. Rečeno nam je da imaju nalog od suda da uđu tu. Mi smo im rekli da nije potrebno da nasilno ulaze, da ćemo da otvorimo prostorije koje žele da vide. Razbili su vrata i na kraju, pri izlasku, tek u 7.15, kada su radnici dolazili na posao, vidno uznemireni, uplašeni kao i pacijenti, napustili su kliničko-bolnički centar i za sobom odneli video-nadzor sa ulazne kapije – rekao je Elek.

Kako je naveo, pripadnici specijalne jedinice tzv. kosovske policije su rekli da imaju nalog od suda za pretres, koji je bio na albanskom jeziku i koji nije mogao da razumije.

– Formirana je komisija KBC-a koja treba da utvrdi materijalnu štetu koja je nastala u toku pretres – rekao je Elek.


Najmanje pet oklopnih vozila kosovske policije nalazi se ispred restorana i stambenog objekta, ulica za saobraćaj je blokirana, ali ne i za pješake. Dva specijalca su na ulazu u ulicu. Više vozila Euleksa nalazi se u blizini ovog rejona.

Ulica u kojoj je policija inače vodi ka dječijem vrtiću i osnovnoj školi i djeca u ovim trenucima su na putu ka školi.

Kako saznaje Radio kontakt plus sa lica mjesta, pretres je izveden i u kotlarnici i vešeraju u mitrovičkom KBC-u

– U toku je policijska operacija u vezi sa posljednjim događajima u Banjskoj, za sad nema uhapšenih – rekao je vršilac dužnosti komandira kosovske policije za region sjever Veton Eljšani.

Policijske operacije se izvode i u Zvečanu i Zubinom Potoku.