„Alahu ekber“ i zastave Islamske države za vrijeme obilježavanja progona Srba

83
Foto: SRNA

Za vrijeme parastosa ispred spomen-krsta u Stogu kod Vozuće povodom 26 godina od progona Srba sa tog područja putem je prolazila kolona vozila sa istaknutim zastavama Islamske države, a uzvikivano je „Alahu ekber“, rekao je Srni predsjednik Zavičajnog udruženja Zavidovićana Zoran Blagojević.

Foto: SRNA

Blagojević je istakao da je incident snimljen i da se dogodio u prisustvu policijskih službenika koji su obezbjeđivali skup „Stazom egzodusa“.

On je rekao da će o incidentu obavijestiti policijske strukture u federalnoj opštini Zavidovići.

Foto: SRNA

– Zavičajno udruženje Zavidovićani najoštrije osuđuje incident zbog isticanja zastava „Islamske države“ i pokliča „Alahu ekber!“ tokom ceremonije polaganja cvijeća i parastosa ispred spomen-krsta kod Crkve Svetog Đorđa u Stogu, u okviru obilježavanja 26 godina od progona 1.920 srpskih porodica sa područja Vozuće, doline rijeke Krivaje i južnog Ozrena, i okončanja etničkog čišćenja Srba sa područja zeničke regije – rekao je Blagojević.

Foto: SRNA

U federalnom naselju Stog danas je obilježeno sjećanje na etničko čišćenje Srba sa zeničke regije i na zločine počinjene u Vozući, dolinom rijeke Krivaje i Ozrena koje su počinili pripadnici takozvane Armije BiH i islamski plaćenici, uz podršku snaga NATO-a.