Ambasada Rusije: Njemačka zaoštrava krizu u BiH preko nelegitimnog visokog predstavnika

22
Foto: REUTERS/Lisi Niesner

Nije Rusija nego Njemačka ta koja zaoštrava unutrašnju političku krizu u BiH preko nelegitimnog visokog predstavnika, saopšteno je iz Ambasade Rusije u BiH.

U saopštenju se napominje da su obratili pažnju na saopštenja u medijima s informacijom da je ministar odbrane Njemačke Boris Pistorijus tokom boravka u Sarajevu najavio „podršku naporima kako bi se spriječilo da Rusija dovede do dodatne krize“.

– Naglašavamo da nije Rusija, već je Njemačka upravo ta koja zaoštrava unutrašnju političku krizu u BiH, prvenstveno posredstvom figure nelegitimnog visokog predstavnika – navedeno je u saopštenju.

Ukoliko Njemačka ne bi djelovala rukovodeći se ozloglašenim „pravilima na kojima se temelji svijet“ već poštovala međunarodno pravo, navode iz Ambasade Rusije u BiH, onda bi učinila sve što može da njen predstavnik, kako slijedi iz Dejtonskog mirovnog sporazuma, dobije odobrenje Savjeta bezbjednosti UN.

– Njemačka destabilizuje Balkan podržavajući takozvano samoproglašeno Kosovo kršeći Rezoluciju 1244 Savjeta bezbjednosti UN – napominje se u saopštenju.

Ambasada Rusije ocjenjuje da Njemačka destabilizuje Evropu beskrupulozno podržavajući neonacistički režim u Kijevu, koji se ukaljao neljudskim zločinima nad civilima, ne štedeći čak ni svoje sunarodnike.

– Rusija kao jedan od garanata Dejtonskog mirovnog sporazuma, zalaže se za razvoj dijaloga u BiH, razradu konsenzusnih dogovora, kao i za jačanje svestranih veza sa prijateljskim narodima BiH – poručuju iz Ambasade Rusije u BiH.