Ambasada Rusije: Pojedini članovi PIK-a pokazali zastrašujuću retoriku

51
Foto: REUTERS/Brian Snyder

Savjet za implementaciju mira u BiH vanredno je 10. februara zasjedao u Sarajevu povodom usvajanja Nacrta zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu Republike Srpske u Parlamentu Srpske. Tim povodom, Ambasada Ruske Federacije u BiH izdala je saopštenje.

Saopštenje Ambasade Ruske Federacije:

Pojedini članovi Upravnog odbora još jednom su pokazali svoju sklonost klizanju u opasnu praksu ignorisanja stava Rusije. Dakle, izjava izdata nakon hitnog sastanka nije ništa drugo do još jedna vježba zastrašujuće retorike, koja teško da može nekoga uplašiti.

Isto tako neprihvatljiv je i praktično poseban naglasak na promociji agende evropskih integracija. Mandat Upravnog odbora mora biti ograničen isključivo na Opšti okvirni sporazum za mir u BiH.

Neko smije upućivati drugome kritiku zbog „zanemarivanja prava“ jedino ako sam pokazuje poštovanje prema pravu, i to prije svega prema međunarodnom. Uprkos našim brojnim pozivima da se pridržavamo utvrđene pravne prakse u radu Upravnog odbora, naši partneri su povjerovali u nepogrešivost svog imenovanja „novog visokog predstavnika“. Oni smatraju da on smije koristiti neki izvanredni instrumentarij. Ne smije – jer takozvani „visoki predstavnik“ nema potrebni legitimitet: Savjet bezbjednosti UN-a nije odobrio kandidaturu gospodina Kristiana Šmita za ovu poziciju.

Još jedan primjer licemjernog odnosa prema principima vladavine prava je neprikriveno mješanje stranaca u poslovanje organa za pravosuđe i provođenje zakona BiH. Sa ove tačke gledišta, korak Narodne skupštine Republike Srpske može se tumačiti upravo kao želja da se stvori pravosudni sistem koji će biti istinski nezavisan i služiti interesima običnih građana.

Umjesto podsticanja dijaloga, traženja kompromisa, postizanja obostrano prihvatljivih dogovora, pojedine zemlje članice UO PIK-a namjerno raspiruju strasti. Baš kao što to čini anglosaksonska propaganda po pitanju Ukrajine.

S tim u vezi, izjavljujemo da će svu odgovornost za eventualnu destabilizaciju situacije u BiH, za podrivanje dejtonskog sistema, snositi navodni „tumači“ Mirovnog sporazuma.