Ambasada Rusije u BiH: OHR – generator nestabilnosti, Šmit nelegitiman

9
Foto: REUTERS/Brian Snyder

Ambasada Rusije u BiH saopštila je da je sada očigledno da je, prvenstveno zbog odsustva artikulisane konstruktivne politike dijela takozvane međunarodne zajednice, OHR izgubio ulogu medijatora u sprovođenju Dejtonskog mirovnog sporazuma i postao generator nestabilnosti kao rezultat samovoljnih i neizbalansiranih odluka Kristijana Šmita.

Ono što se trenutno dešava predstavlja još jedan dokaz osnovanosti i pravednosti principijelnog stava Ruske Federacije o nelegitimnosti Šmita na poziciji visokog predstavnika, navodi se u saopštenju objavljenom na Fejsbuk stranici ruske Ambasade.

U saopštenju se ističe da bi, koliko god je bilo teško priznati da je odnos prema ovom građaninu kao legitimnom visokom predstavniku bio pogrešan, taj korak imao cijeli niz pozitivnih posljedica.

– Uzevši svu odgovornost za razvoj zemlje u svoje ruke, narodi BiH konačno bi se oslobodili spoljnog protektorata u obliku OHR-a, otvorili nove perspektive za unutrašnji dijalog i lakše došli do kompromisa neophodnog za poboljšanje političke klime, što bi, zauzvrat, stvorilo uslove za rast kvaliteta života svih naroda i svakog pojedinca u BiH – navodi se u saopštenju ruske Ambasade.