Ambasada Rusije: Vrijeme je da se BiH oslobodi neumjesnog spoljnog uplitanja

22
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Ambasada Ruske Federacije u BiH saopštila je povodom zajedničke izjave Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira u BiH PIK da zastupa stav da je vrijeme da se nezavisna i suverena BiH oslobodi neumjesnog spoljnog uplitanja 25 godina nakon završetka sukoba i potpisivanja mirovnog sporazuma.

Iz Ambasade Ruske Federacije ističu da razvoj unutrašnjopolitičke situacije u BiH kao rezultat odluke Ustavnog suda BiH o zakonu o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske izaziva ozbiljnu zabrinutost.

– Ne možemo ne primijetiti da je odluka izazvala jednoglasnu reakciju jednog konstitutivnog naroda, koji je procijenio da su njegova ustavna dejtonska prava bila povrijeđena. Ubijeđeni smo da se to ne smije zanemariti – ključ za prosperitet BiH je komforan suživot i saradnja svih naroda na osnovu ravnopravnosti, međusobnog poštovanja, kompromisa i konsenzusa – ističe se u saopštenju.

U Ambasadi Rusije smatraju da nastala situacija izaziva novu napetost koja ne može doprinijeti ni jačanju međusobnog razumijevanja, vladavini zakona niti održivom ekonomskom razvoju.

– U tom kontekstu posebnu pažnju zaslužuje tema spoljnog prisustva u BiH, koje, očito, ne odgovara realnosti u zemlji. To se odnosi i na OHR i strane sudije u Ustavnom sudu, te politike pojedinih predstavnika međunarodne zajednice koji i dalje ukazuju domaćim vlastima kako se moraju ponašati i čak, što je posebno zabrinjavajuće, postavljaju ultimatumi demokratski izabranim predstavnicima naroda – naglašava se u saopštenju.

Iz ruske Ambasade ističu da je ono što dva konstitutivna naroda predlažu kroz nacrt zakona o Ustavnom sudu BiH za razmatranje u Parlamentarnoj skupštini BiH, predstavlja Ustavom BiH predviđenu mogućnost da se napravi važan korak ka oslobađanju ove zemlje od vanjskog protektorata.

Ambasada Rusije u BiH poziva sve strane da ovom pitanju pristupe konstruktivno i ozbiljno i da postignu odluku konsenzusom u skladu sa dejtonskim principima ravnopravosti naroda u duhu dijaloga i kompromisa.

– Smatramo da takav postupak u trenutnim uslovima predstavlja najbolji način izlaza iz aktuelne situacije i izbjegavanja zaoštravanja napetosti koja nije u interesima nijedne od strana – upozorava se u saopštenju.

Upravni odbor PIK izrazio je bezrezervnu podršku radu Ustavnog suda BiH i svih njegovih sudija, navedeno je u jučerašnjoj izjavi PIK koju nije podržala Ruska Federacija.

Iz PIK su dodali da su odluke ovog suda konačne i obavezujuće, te da su nadležni organi obavezni da ih sprovode.