Ambasada Ruske Federacije u BiH: Vojne avanture Amerike i njenih saveznika sa nepopravljivom štetom

18
Foto: REUTERS/Brian Snyder

Ambasada Ruske Federacije u BiH saopštila je da vojne avanture SAD i njihovih saveznika i dan danas nanose nepopravljivu štetu državama i cijelim regijama, te da su žrtve agresije zapadnih zemalja u proteklih 20 godina pretrpjele materijalnu štetu od najmanje 1,5 biliona američkih dolara.

Iz ruske Ambasade su naveli da je nemoguće ostati ravnodušan prema gubicima koje je pretrpjela Savezna Republika Jugoslavija kao rezultat NATO operacije „Saveznička sila“ od 24. marta do 10. juna 1999. godine.

– Više od 2.000 civila, uključujući 88 djece, ubile su zemlje NATO-a u 78 dana varvarskog bombardovanja civilne infrastrukture – podsjećaju iz ruske Ambasade.

Napominje se da je Republika Srpska bila podvrgnuta sličnom međunarodnom bezakonju tokom operacije Alijanse „Namjerna sila“ od 30. avgusta do 21. septembra 1995. godine.

Iz Ambasade Rusije su podsjetili da je više od 205.000 civila poginulo zbog američke i savezničke invazije na Irak.

– Grad Mosul je 2017. godine praktično zbrisan s lica zemlje bombardovanjem i granatiranjem, a u Siriji je grad Raka potpuno uništen – navodi se u saopštenju objavljenom na zvaničnoj Fejsbuk stranici Ambasade.