Ambasada SAD-a osudila dogovor iz Laktaša

52
Foto: Klix.ba

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini reagovala je povodom dogovora koji je postignut u Laktašima između lidera na nivou BiH.

– Prijedlozi sadržani u dokumentu napisanom u Laktašima 18. januara govore mnogo o izborima, a vrlo malo o izbornom integritetu… Čini se da je terminologija koja se odnosi na skeniranje glasačkih listića osmišljena tako da sačuva mogućnost izborne prevare, koja je napravila problem i tokom izbora u oktobru 2022, a ne da osigura da se glasački listić svakog građanina prebroji ispravno – poručili su iz Ambasade.

Američka ambasada ponavlja i insistira da izmjene u Predsjedništvu BiH mogu biti napravljene samo kroz Ustav.

– Kao što su Sjedinjene Američke Države već napomenule, jedini legalni način da se odgovori na presude Evropskog suda za ljudska prava u vezi sa Predsjedništvom je kroz ustavne amandmane – naglasili su.

Osvrnuli su se i na ostale odredbe dogovora, a koje se odnose na zatvaranje izborne liste, obavezno glasanje, izmjenu cenzusa i ostale prijedloge.

– Drugi prijedlozi u dokumentu bi ojačali postojeći neodgovorni sistem i pomjerili stranačku politiku Bosne i Hercegovine ka oligarhiji, što je upravo pogrešan smjer za demokratiju u zemlji – poručuju iz Ambasade SAD.

Na kraju, posebno su istakli izbor u biračke odbore poručivši da je način koji su osmislili za njihov izbor nedemokratičan i da vodi ka većoj stranačkoj kontroli izbornog procesa.

– Konačno, reforma biračkih odbora koja smanjuje kontrolu političkih stranaka nad ovim tijelima je od suštinskog značaja za jačanje demokratije u zemlji – poručili su iz Ambasade SAD-a u Sarajevu.