Ambasada Srbije: Netačni i zlonamjerni navodi o „sastanku“ sa Komšićem

13
Foto: Vlada Srbije

Ambasador Srbije u BiH Aleksandar Đorđević saopštio je da su medijski natpisi da je „odbio“ da se sastane sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem netačni, zlonamjerni i usmjereni na generisanje neprijatnosti Ambasade Srbije u Sarajevu, što je u najmanju ruku nekorektno i nedobronamjerno.

On je u saopštenju za javnost istakao da će o tome obavijestiti predstavnike diplomatske zajednice u BiH jer ovakvo ponašanje zaslužuje njihovu pažnju.

– Povodom medijskih izvještavanja, prevashodno, pojedinih portala u BiH, po pitanju poziva Željka Komšića na sastanak koji je, vidim dobio čudne razmjere, dužan sam da prvi put za skoro tri godine obavljanja dužnosti ambasadora Srbije u BiH izdam saopštenje, budući da smatram da je istinu neophodno prezentovati bez obzira na okolnosti kakve su reperkusije spoznaje iste – naveo je Đorđević.

On je pojasnio da je jutros u 10.00 časova, Ambasada Srbije dobila poziv na koji je odgovorila zaposlena u Ambasadi i da je taj poziv upućen od izvjesnog gospodina Vuletića, sa zahtjevom da dođe kod Komšića na razgovor u 11.00 časova.

Đorđević je precizirao da tema razgovora nije pominjana.

– Nakon što sam rekao da nisam u mogućnosti da pristupim na tako iznenadan poziv na sastanak, u 10.20 je poziv ponovio šef kabineta Komšića, uz napomenu da može biti vrlo neprijatno jer me poziva predsjednik, a ja neću da dođem, te da će mediji o tome pisati. Naravno, tema nije pominjana već sam samo pozvan da „pređem na kaficu“ – naveo je Đorđević.

Foto: SRNA

Navodeći da su se oko 11.00 časova pojavile vijesti o njegovom odbijanju sastanka sa Komšićem a vezano za hapšenje određenog lica u Srbiji, Đorđević smatra da je dužan da se obrati i skrene pažnju da kao ambasador Srbije u BiH poštuje propise i sve međunarodne konvencije koje regulišu status diplomata, te da poštuje zemlju domaćina BiH.

– Napominjem da način opštenja u diplomatskim krugovima je vrlo precizan te da protokol Ministarstva inostranih poslova BiH isti odlično poznaje i profesionalno sprovodi. U skladu s tim molio bih da se zaposleni iz kabineta Željka Komšića, ukoliko iste ne poznaju, obrate nadležnim službama Ministarstva inostranih psolova, pa neka sa njima razriješe svoje nedoumice, a ne preko medija jer neću dozvoliti da moju državu i mene lično bilo koji politički činilac zloupotrebljava u svoje lične političke svrhe kršeći pri tom sve kodifikovane uzanse koje regulišu diplomatski status – poručio je Đorđević.

On je napomenuo da su navodi portala da je preko sekretarice poručio da ne želi doći, netačni, zlonamjerni i usmjereni na generisanje neprijatnosti Ambasade Srbije u Sarajevu, što je u najmanju ruku nekorektno i nedobronamjerno.

– O naprijed navedenom obavijestiću predstvanike diplomatske zajednice u BiH jer ovakvo ponašanje zaslužuje njihovu pažnju – poručio je Đorđević u saopštenju.