Ambasador Izraela u Srbiji: Srebrenica nije genocid, treba vjerovati autoritetima koji to znaju

28
Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

Ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan izjavio je da se u Srebrenici nije desio genocid i da svijet treba da vjeruje autoritetima koji to stvarno znaju, kao što su Efraim Zurof, Jehuda Bauer ili Gedeon Grajf.

Vilan smatra da je korištenje termina genocid u slučaju Srebrenice pogrešno i da daje iskrivljenu sliku o događaju.

– Ne kažem da je Holokaust jedini genocid, bilo je još genocida širom sveta, ali kada Srebrenicu nazovete genocidom, po mom mišljenju, to umanjuje važnost tog termina, koji bi trebalo da se koristi samo za genocide. I Izrael je pozvan u Hag zbog navodnog genocida u Gazi. Za mene Srebrenica ne bi trebalo da se naziva genocidom – rekao je Vilan za „Sputnjik“.

On je ocijenio da se sjednica Generalne skupštine UN i usvajanja rezolucije o Srebrenici ne pripremaju na bazi istorijskih činjenica, kao i da se ne radi o moralnim aspektima, nego o politici.

– Sve u UN je politika i samo politika. Postoje jedni standardi za jednu zemlju, a drugi za druge zemlje. Nažalost, većinu vremena trpimo od takve formule po kojoj funkcionišu UN. Možda će Srbija trpjeti od iste politike UN, ali po mom mišljenju, takva pitanja treba da se rješavaju na moralnom i legalnom nivou, a nikako da se miješaju sa politikom – naveo je Vilan.

Prema njegovim riječima, kada pitanja poput Srebrenice jednom uđu u politiku, to nikako nije dobro za istorijske, pa ni za moralne činjenice.

On je ukazao na to da se niko ne pita šta bi rezolucija o Srebrenici donijela BiH i regionu i kako bi uticala na stabilnost tih država.

– Nažalost, ne mislim da rezolucija nosi neku pozitivnu poruku ili ideju da ta država treba da ostane ujedinjena – rekao je Vilan, te dodao da ne razumije kako su mnoge evropske države zločin u Srebrenici priznale kao genocid.