Ambasadori EU usvojili pravila o vještačkoj inteligenciji

5
Foto: REUTERS/Yves Herman

Predstavnici 27 članica EU usvojili su značajna pravila o obuzdavanju vještačke inteligencije, nakon što je savladana poslednja prepreka poslije teških pregovora.

Brisel je prvi put predložio zakon o vještačkoj inteligenciji 2021. godine, a veći dio prošle godine proveo je u nastojanjima da se usvoji nacrt teksta nakon što je čet-bot „Čet dži-pi-ti“ postao veoma popularan.

Države EU i poslanici složili su se oko niza nacrta pravila još u decembru. Tada su najavljeni prvi sveobuhvatni zakoni u svijetu koji regulišu vještačku inteligenciju, a njihovo usvajanje nakon toga trebalo je da bude formalnost.

Međutim, pojedine zemlje, uključujući Francusku i Njemačku, izrazile su primjedbe, što je dovelo do nove runde pregovora o njegovom sadržaju.

Ambasadori EU konačno su potpisali tekst tokom današnjeg sastanka u Briselu, nakon što su ublažene zabrinutosti Francuske i Njemačke.

– Veoma smo srećni što možemo da objavimo da su ambasadori upravo jednoglasno potvrdili konačni kompromisni tekst koji se nalazi u prijedlogu o usklađenim pravilima o vještačkoj inteligenciji – saopštila je Belgija, koja je trenutno predsjedavajuća u EU.

Pariz je posebno želio da zakon zaštiti nove kompanije sa vještačkom inteligencijom u pokušaju da osigura da pravila ne zabranjuju buduće „evropske predvodnike u segmentu vještačke inteligencije“.

Evropski parlament bi trebao da glasa o tekstu u martu ili aprilu, prije nego što on postane zakon. Zatim bi trebalo da bude zvanično potvrđen u maju.